Twintig jaar cel moet Morsi mond snoeren

Dwangarbeid voor ex-president Egypte in 'schijnproces'

In een kooi en achter kogelvrij glas kregen de Egyptische ex-president Mohamed Morsi en vijf andere moslimbroeders gisteren hun straf te horen van de rechter: "Twintig jaar cel met dwangarbeid". Nu zijn de meeste moslimbroeders wel wat repressie gewend, maar voor Morsi is de val van het presidentschap naar een werkkamp bijzonder pijnlijk.

De moslimbroeders werden schuldig bevonden aan de arrestatie en marteling van demonstranten tijdens de regeerperiode van Morsi. De ex-president zou daartoe persoonlijk opdracht hebben gegeven. Wel werd hij vrijgesproken van moord, anders was hem waarschijnlijk de doodstraf ten deel gevallen. Daarnaast wordt hij nog verdacht van het doorspelen van staatsgeheimen aan Qatar.

Verscheidene mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, hebben de rechtszaak veroordeeld. Zij spreken van een 'schijnproces'. De verdediging zou bijvoorbeeld pas een aantal dagen voordat het proces begon inzage hebben gekregen in belastende documenten. Daarnaast zou Morsi maandenlang op een geheime locatie zijn vastgehouden zonder toegang tot zijn advocaten, en is er tijdens de rechtszitting mogelijk selectief omgesprongen met bewijzen.

De veroordeling van de ex-president roept meer vragen op: bij Morsi's afzetting in juli 2013 werden meer dan duizend moslimbroeders gedood op het Rabiaa-plein in Caïro. De architect van de coup en de verantwoordelijke voor het bloedbad is momenteel de president is van Egypte: Abdel-Fattah al-Sisi.

Morsi herinnerde de rechter aan die gebeurtenis door vier vingers in de lucht te steken - dit is het symbool geworden van het islamistische verzet tegen de regering.

Toch leek Morsi deze keer nog lang niet zo strijdlustig als voorgaande keren. Bij de aanvang van het proces keerde hij symbolisch zijn rug naar de rechter en schreeuwde hij dat hij nog altijd de president was.

De moslimbroeders kunnen nog tegen de uitspraak in beroep gaan. Maar de vraag is of dat veel zal uitrichten. Voor ex-president Hosni Mubarak, die er eveneens van werd verdacht opdracht te hebben geveven voor de moord op demonstranten in 2011, pakte een hoger beroep goed uit: hij werd onlangs vrijgesproken. Maar anders dan de nog relatief jonge Morsi (63), vormt de fragiele grijsaard Mubarak (86) geen bedreiging voor de positie van Sisi.

In het afgelopen jaar zijn honderden moslimbroeders veroordeeld, vaak op basis van summier bewijs. Maar tegelijkertijd zijn er ook signalen dat moslimbroeders zich inlaten met geweld en terrorisme. Bij veel aanslagen die sinds de coup vielen, waren zijn aanhangers betrokken, en binnen de partij gaan er steeds meer stemmen op om de democratische weg te verlaten en die van de jihad te vervolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden