Twintig jaar buigen voor de straat

Vooral premiers en ministers die zich waagden aan scholieren of studenten hadden het in Frankrijk de afgelopen twintig jaar zwaar:

1986: Minister van onderwijs Alain Devaquet wil de universiteiten meer zelfstandigheid geven. Volgens de studentenbond zet dat de deur naar selectie wagenwijd open. Op 27 november komen 500000 man op de been in Parijs. Een paar weken later mishandelt de orde-politie een demonstrant, Malik Oussekine, dusdanig dat hij overlijdt. Devaquet treedt af, premier Jacques Chirac geeft het wetsvoorstel op. Chirac hield aan de dood van Oussekine een grote angst voor massa-demonstraties over.

1990: 200000 scholieren gaan de straat op om te protesteren voor betere studieomstandigheden en tegen het geweld op sommige scholen. Minister van onderwijs Lionel Jospin zegt een paar miljoen francs toe tegen het probleem.

1994: Een maand lang demonstreren studenten en scholieren tegen een andere poging om de jeugdwerkloosheid te bestrijden: het minimum-jeugdloon. Hoogtepunt: een demonstratie van 100000 jongeren: voor premier Edouard Balladur genoeg om het plan op te geven.

1995: De staatssecretaris voor hoger onderwijs François Fillon trekt een wetsvoorstel in voor meer selectie bij technische studierichtingen. Na een demonstratie van tienduizend man verdween het plan.

1998: Minister van onderwijs Claude Allègre zegt dat het onderwijs 'nog wel wat vet' kan missen. Het woord bezuiniging had hij nog niet in de mond genomen, maar de straten stroomden vol: 500000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs demonstreerden tegen het gebrek aan leraren en de 'armoedige schoolgebouwen'. Allègre, die later aftrad, presenteerde haastig een noodplan voor het onderwijs ter waarde van honderden miljoenen francs.

2003: De onderwijsbonden roepen op tot een staking tegen, alweer, een plan om de universiteiten meer autonomie te geven. Studenten verbranden boeken waarin onderwijsminister Luc Ferry zijn ideeën uiteenzet. Het wetsvoorstel verdwijnt van tafel nadat enkele duizenden studenten in verschillende steden examens verstoren. Ferry wordt niet veel later vervangen vanwege zijn impopulariteit op straat.

2005: Het duurt niet lang of Ferry's opvolger, François Fillon, komt in de problemen.

Fillon wil scholieren niet afrekenen op een enkel examen, maar toetsen invoeren die de scholen afnemen; een soort schoolonderzoeken dus. De scholierenbonden waarschuwen voor lycées poubelles, letterlijk vuilnisbak-scholen. 100000 scholieren trekken door Parijs, Fillon ziet af van het plan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden