Twintig actieleiders moeten vandaag voor openbare aanklager verschijnen

SEOEL (Reuter, KRF, AFP, DPA) - Twintig Zuid-Koreaanse stakingsleiders zijn gisteren gedagvaard voor ondervraging over hun rol in het organiseren van stakingen die de belangrijkste industrietakken hebben lamgelegd. Dat maakte Yonhap televisie bekend.

De twintig stakingsleiders moeten vandaag verschijnen voor de openbare aanklagers. De leider van de Koreaanse Confederatie van vakbonden (KCTU) heeft gezegd dat de bonden de dagvaarding zullen negeren.

Met de harde aanpak willen de Zuid-Koreaanse autoriteiten een uitbreiding tegengaan van de stakingen die in het nieuwe jaar weer zijn opgelaaid. De vakbonden kwamen in de laatste week van het oude jaar al in actie tegen een nieuwe arbeidswet die werkgevers meer mogelijkheden geeft personeel te ontslaan. Toen heeft de regering de acties al als illegaal bestempeld. De werkgevers van de grote concerns willen de vakbondsleiders aanklagen vanwege de verliezen die de stakingen hebben veroorzaakt. Het productieverlies tussen 26 december en 3 januari wordt becijferd op 403 miljoen dollar.

Gisteren hervatten 200 000 leden van de KCTU bij 164 bedrijven de stakingen. Daarbij raakten zij belangrijke sectoren van de Zuid-Koreaanse economie, zoals de auto-industrie, de scheepsbouw, de chemie en de ijzer- en staalindustrie. De KCTU is een van de twee grote vakbonden in het land en verboden door de regering.

Vandaag sluiten vakbondsleden in ziekenhuizen, de metro en de omroep zich bij de actie aan. De andere grote vakorganistatie, de Federatie van Koreaanse vakbonden, (FKTU), zal komende zaterdag haar ongenoegen laten blijken.

Het ministerie van arbeid zei gisteren dat slechts 64 000 arbeiders bij 56 bedrijven aan de staking deelnamen, minder dan de helft van het aantal van vorige week. Medewerkers van het ministerie voorspelden dat de protesten in de loop van de week zouden doodbloeden.

De effectenbeurs van Seoel zakte gisteren als gevolg van de stakingen tot het laagste punt in ruim 45 maanden. De beursindex daalde met 15,54 punten tot 626,87.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden