Twins alleen financieel wijzer van Neptunus

Van onze honkbalmedewerker OOSTERHOUT, ROTTERDAM - Honkbalvereniging Twins uit Oosterhout krijgt binnenkort geld van Neptunus. Het is een financiële vergoeding die de Rotterdammers schuldig zijn voor het inzetten van oud-Twinsspeler Mark Naterop, waarvoor Neptunus aan Twins nu het reglementaire 'leergeld' moet betalen. De sportieve afrekening tussen beide clubs pakte voor Twins echter negatief uit.

Twins debuteerde vorig seizoen op het hoogste honkbalniveau als eerste club van buiten de randstad. Daar waren ze in Brabant trots op. Toen het debuutjaar met een zesde plaats werd afgesloten, wilde men meer. Plaatsing voor de play-offs werd dit jaar het grote doel.

Tot zaterdag zat dat er wel in. Eén punt achterstand op HCAW en Neptunus en één punt voor op Pioniers gaven Twins uitzicht op een plaats bij de beste vier, waarvoor Kinheim zich al geplaatst had. Maar dit weekeinde traden er tegenslagen op. Daar was de onverwachte winst van Pioniers op Kinheim. Misschien was het de zekerheid van geplaatst zijn, misschien was het de jubileumviering van de Haarlemmers, hoe dan ook, Kinheim miste zaterdag de motivatie om tegen Pioniers het uiterste te geven.

Daar was vooral het dubbele verlies van Twins tegen Neptunus, dat in ieder geval zaterdag een ongelukkig verlies was. In de langste wedstrijd van het seizoen (drie uur en 52 minuten!) leek Twins op een verdiende zege af te stevenen toen het met 8-3 de achtste inning inging. Maar in die inning sloeg Neptunus verwoestend toe tot afgrijzen van de Twins-aanhang. Het werd 8-5 ('Nu moeten we nog oppassen'), 8-6 ('We zijn er nog niet'), 8-8 ('Daar gaan we nog de mist in') en 8-9 ('Nu is het gebeurd'). Dat was het nog niet, want Twins' infielder Chiki Gumbs ramde in de gelijkmakende slagbeurt voor de eerste en enige maal de bal over het hek en bracht Henson en Janssen mee binnen: 11-9. Het tot dan toe slaapverwekkende honkbalgebed-zonder-end stond ineens bol van de spanning, waaraan Twins onderdoor ging. Een weggevertje bij een doorgeschoten bal (werper Van Heijningen en catcher Kant letten niet op waardoor twee Neptunianen over de thuisplaat konden komen) was het begin van de ineenstorting van de thuisclub. Nog driemaal kwam een Rotterdammer thuis. In de gelijkmakende laatste slagbeurt kon Twins niets meer: 11-14.

Een dag later had Twins in Rotterdam weinig in te brengen tegen Neptunus, dat met Koster de volle negen innings op de heuvel gemakkelijk afstand nam. Bij Twins wreekte zich de armoede in de pitcher-staf. Zaterdag gooide Den Duijn in zeseneenhalve inning liefst achtmaal vier wijd. Hij werd opgevolgd door Belioso (viermaal vier wijd in tweederde inning, Koeiman (driemaal), Van Heijningen en Van Gool. Van Heijningen begon zondag in Rotterdam op de heuvel waar hij het 6 2/3 inning redde, vooraleer Ruggenberg het overnam.

Dat lijkt een aardig reservoir werpers, maar Den Duijn, Belioso Koeiman en Ruggenberg zijn onervaren, Van Gool speelt in het tweede en Van Heijningen wil ook graag veldspeler zijn. Twins mist Robert-Jan van Hooydonk die vorige week naar Amerika vertrok om daar zijn studie te hervatten.

De Brabanders staan nu één punt achter op Pioniers, dat het volgende week tegen Quick relatief gemakkelijker heeft dan Twins dat tegen HCAW dubbelt. De Bussumers hebben zich echter, net als Neptunus, geplaatst voor de play-offs.

De Spartaan

Ook De Spartaan dreigt kind van de rekening te worden, maar dat is een heel ander verhaal. Op 5 augustus werd Neptunus - ADO bij 6-4 wegens wanordelijkheden gestaakt. De honkbalbond gaf de thuisclub de schuld; de uitslag werd 1-0 voor ADO. Dat leverde de Hagenaars twee punten en mogelijk redding van degradatie op. De Spartaan zag zich door dit bondscadeautje door ADO gepasseerd. Het beroep van Neptunus diende afgelopen donderdag en de beroepscommissie handhaafde de uitspraak. Spartaan-voorzitter Stenzler denkt nu aan een procedure bij de burgerrechter. Behalve de uitspraak die hij onrechtvaardig vindt (“Waar twee vechten, hebben twee schuld, dus ook ADO”), laakt hij de zitting. “Eén lid van de commissie zat te slapen en de heren kwamen binnen tien minuten tot een uitspraak. Dat verbaast me ten hoogste. Ik heb het idee dat de beslissing al van tevoren vaststond. Als de stand zo blijft, is de competitie achter de groene tafel beslist.” De Spartaan beslist vandaag over een eventuele gerechtelijke procedure.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden