Twijfels over veranderingen vreemdelingenbeleid zijn terecht

Staatssecretaris Fred Teeven (rechts) van Veiligheid en Justitie schudt handen met PVV-Kamerlid Sietse Fritsma (midden) na afloop van het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer. Links PVV-leider Geert Wilders. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven (rechts) van Veiligheid en Justitie schudt handen met PVV-Kamerlid Sietse Fritsma (midden) na afloop van het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer. Links PVV-leider Geert Wilders.Beeld anp

Er is al veel langer van alles mis bij de detentie van uitgeprocedeerde asielzoekers die wachten op uitzetting, maar - het is cynisch maar het moet worden vastgesteld - er was een zelfmoord voor nodig om staatssecretaris Teeven van justitie zover te krijgen dat hij een alomvattend onderzoek gelast naar vermeende gebrekkige gezondheidszorg, problemen met automatisering en overijverige ambtenaren.

Terugkijkend naar het debat afgelopen donderdag naar aanleiding van het inspectierapport over de zelfmoord van Aleksandr Dolmatov blijft het bovendien de vraag of Teeven zelf nu wel nut en noodzaak van een dergelijk onderzoek inziet. Hij moest het onderzoek wel toezeggen om het vertrouwen van de coalitiegenoten in de PvdA te behouden. Zonder het onderzoek was het gedaan met Teeven als staatssecretaris.

Tijdens het debat bleef de staatssecretaris bij herhaling ontkennen dat in de praktijk te streng en te hardvochtig wordt opgetreden tegenover uitgeprocedeerde asielzoekers. Veel (oppositie-)fracties wezen op de aanwijzingen dat de algemene, negatieve houding in politiek en samenleving een voedingsbodem heeft gegeven aan te strenge uitvoering van wet- en regelgeving en een gebrek aan inlevingsvermogen bij ambtenaren van uitvoerende diensten. Teeven noemde daarbij echter niet of nauwelijks argumenten.

Nog maar een paar maanden geleden stelde jurist en ambtenaar van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Pieter van Reenen, in deze krant dat zijn collega's strenger zijn dan het beleid voorschrijft. Maar Teeven sluit zijn oren voor die geluiden.

'Gebrekkige uitvoering van vreemdelingendebat'
Onder de druk van de Kamer moest Teeven donderdag ook toegeven dat er in Nederland te veel naar het middel van opsluiting wordt gegrepen om zicht te houden op uit te zetten asielzoekers. Naar alternatieven is tot nu toe, zo lijkt het wel, slechts sporadisch en met tegenzin gezocht. Nu moeten die alternatieven er wel komen, al was het maar omdat onder druk van de bezuinigingen het aantal beschikbare cellen voor uitgeprocedeerde asielzoekers kleiner gaat worden. Kan het cynischer? Asielzoekers kunnen zo profiteren van het geldgebrek bij de overheid.

Teeven wist in het debat zijn politieke positie te redden. Veel vertrouwen in de mogelijkheid dat ook hij inziet dat het beleid in sommige opzichten ontspoord is, leverde het debat echter niet op. Wet- en regelgeving zijn gewoon goed. Waar het in het vreemdelingenbeleid aan schort, aldus Teeven, is de uitvoering. Was het maar zo eenvoudig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden