Twijfels over de enkelband

Maakt het uit hoe effectief de enkelband is als alternatief voor de cel? Voor sommige lezers niet: het is geen echte straf en fraudegevoelig. Anderen zien minder bezwaren.

WILMA KIESKAMP

Staatssecretaris Fred Teeven sloeg de plank behoorlijk mis met zijn aanvankelijke plan om celstraffen te vervangen door de nu al beruchte enkelband. Voor een wandaad moet men een straf ondergaan en het dragen van zo'n enkelband is gewoon géén straf. Teeven dacht door de toepassing ervan een flink aantal celplaatsen te besparen. Daarbij hield hij onvoldoende rekening met de kosten voor meer toezicht door de reclassering. Bovendien wordt de populatie van de gevangenissen zwaarder, met alle risico's op het gebied van beheer en zorg van dien. Invoering van massale elektronische detentie mag niet ten koste gaan van veiligheid. Maar dat dreigde wel te gebeuren. Het wachten was geweest op het eerste incident waarbij een crimineel zijn enkelband had verwijdert en een nieuw delict had gepleegd met slachtoffers. Dan was het land te klein geweest.

Willem Vizee Tiel

Hij kan worden gekraakt
De enkelband heet effectiever te zijn dan een gewone celstraf, maar de vraag naar effectiviteit blijkt niet het belangrijkste te zijn. Het ging Teeven om de beruchte bezuinigingsdrift. Natuurlijk zal de gestrafte liever thuis op de bank naar de tv willen kijken om daarna lekker in zijn eigen bed te kruipen. Er is echter nog iets, waar kennelijk nog niet (genoeg) over is nagedacht. Wil men nu écht geloven, dat de enkelband niet gesaboteerd kan worden? Laat me niet lachen. In deze tijd, waar technische jongens kans zien om bij grote banken binnen te kijken, is het een kwestie van tijd (en van 'wat schuift het'). Nu zal men nog zeggen dat het niet kan, maar dat heeft men al vele malen eerder gedacht. Technisch was het mogelijk om de enkelband te maken, dan is het technisch ook mogelijk om hem te kraken.

Cor Baljeu Noordwijk

Zet in op resocialisatie
Iemand die de wet overtreedt straffen? Ja. En in die straf tot uitdrukking laten komen: 'Dit gedrag accepteren wij niet!'? Des te beter. Dat kan met gevangenisstraf, maar ook met de enkelband. De effectiviteit hangt daarbij niet zozeer af van wat je doet, maar van hoe je het doet. De enkelband invoeren als bezuinigingsmaatregel zal waarschijnlijk niet helpen. Ik voorzie zelfs een extra kostenpost op de lange termijn. Maar we moeten ons vooral niet blind staren op straffen alleen. Goede resocialisatie van een (ex-)delinquent kost op de korte termijn wellicht meer, maar zal op de lange termijn juist besparen. Niet alleen in geld, maar ook in minder slachtoffers. Dit vraagt niet alleen inspanning van de overheid, maar van alle Nederlanders. Want een ex-delinquent als buurman wil niemand graag. Toch, goede omgang met zo iemand kan voorkomen dat hij of zij weer bij zijn oude (foute) vriendjes aan moet kloppen en weer in het criminele circuit terechtkomt.

Rob de Boer Leeuwarden

Samenleving wil vergelding
Hoe efficiënt en effectief de enkelband ook kan zijn, de samenleving vraagt van oudsher om straf en vergelding: 'achter slot en grendel', 'achter de tralies' en 'op water en brood'. De enkelband vraagt van ons niet alleen veel begrip, maar ook een heel ander taalgebruik: vergelding wordt besparing.

Bert Prang Leiderdorp

Prima alternatief
Al jarenlang weegt onze onafhankelijke rechtspraak effectiviteit ten opzichte van daders af tegen vergelding voor slachtoffers en de samenleving. Dit in balans houden is ingewikkeld genoeg. Bij de 'enkelbanddiscussie' is dit niet anders. Een enkelband kan een goed alternatief zijn. Zolang de rechter er maar over gaat.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden