Twijfels over alibi Mellick brengt Tapie in het nauw

PARIJS (SID) - Het net sluit zich om Bernard Tapie, en met hem om Olympique Marseille. Het alibi dat oud-minister Mellick de voorzitter van de Europese bekerhouder verschaft heeft, blijkt allerminst waterdicht te zijn.

In mei kwam Olympique Marseille in opspraak. De club zou drie spelers van Valenciennes omgekocht hebben. Enkele dagen voor de Europese bekerfinale had Olympique een rustige wedstrijd nodig. Het had 80 000 gulden de man over voor een overwinning. Die kwam er met 0-1. De drie spelers van Valenciennes en een speler van Marseille, die als bemiddelaar optrad, bekenden schuld en wezen met de vinger naar Bernes, de rechterhand van Tapie bij Olympique.

Er volgde een schandaal in het schandaal. Tapie zou trainer Primorac van Valenciennes geld geboden hebben wanneer hij alle schuld op zich zou nemen.

De laatste houdt vol dat hij Tapie op 17 juni om half drie ontmoet heeft in zijn kantoor in Parijs.

Twee weken later kwam Tapie met zijn alibi. Hij schoof zijn vriend Mellick op het podium. Mellick, ex-minister en vice-burgemeester van Bethune in Noord-Frankrijk, verklaarde dat hij op die bewuste dag om half drie bij Tapie in Parijs was. Mellick was de ideale keuze van Tapie, omdat hij als lid van het parlement onschendbaar is.

Onderzoeksrechter Beffy had zijn twijfels. Hij vond foto's van Mellick die bewijzen dat de man op 17 juni tussen twee en vier in Bethune was, 250 kilometer van Parijs. Op de ene foto heft hij het glas met nieuw gemeentepersoneel. Onder de foto, die in het gemeenteblad van Bethune werd opgenomen, wordt als tijdstip twee uur vermeld.

De tweede foto is wazig. Mellick staat naast een dame die een horloge om de pols draagt. De wijzers geven half vier aan. Mellick houdt vol dat hij op die dag tegen vijf uur nog in Parijs was.

Gisteren weigerde hij evenwel te antwoorden op vragen van Beffy. Die verhoorde inmiddels zijn chauffeur en de gemeentesecretaris van Bethune.

Tapie roept verontwaardigd dat hij het slachtoffer is van een politiek complot. De Franse voetbalbond raakt in een steeds neteliger parket. De Europese Voetbal Unie verlangt voor het einde van de maand uitsluitsel in de affaire.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden