Twijfel over vergoedingen

Nam krijgt gemiddeld 200 schademeldingen per week

ONNO HAVERMANS

Of Groningen genoeg heeft aan de 1,2 miljard die minister Kamp uittrekt voor versterking van gebouwen en verbetering van economisch perspectief valt nu nog niet te zeggen. Burgers en bestuurders moeten nog met elkaar om de 'dialoogtafel' en er is nader onderzoek nodig naar het effect van bodembeweging aan de oppervlakte. Maar toekomstige schade door aardbevingen zal er niet door worden voorkomen, zegt woordvoerder Chiel Seinen van de Nam. En die schade zal ruimhartig worden vergoed, belooft hij.

Sommige bewoners twijfelen daaraan. Ze krijgen steun van de Vereniging Eigen Huis, die op basis van enkele tientallen contra-expertises stelt dat de Nam de schade te laag inschat en een deel ervan zelf niet meetelt. "In 80 procent van de gevallen die wij onderzochten, wijken onze bevindingen af van de taxatie door inspecteurs van de Nam", zegt Manon van Essen van Eigen Huis. "Schade in categorie A vergoedt de Nam volledig, in categorie B wordt schade gedeeltelijk vergoed omdat die maar ten dele is te wijten aan aardbevingen en in categorie C is er geen verband tussen bevingen en schade. De klachten die wij krijgen gaan vooral over de indeling in C waar B op zijn plaats is."

Eigen Huis noemt het 'hoogst ongewenst' dat de Nam huizenbezitters vraagt om een taxatierapport te ondertekenen, ook als ze er niet mee akkoord gaan. "Dat is juridisch onjuist en het verslechtert je eigen positie", aldus Van Essen. Volgens haar zijn de taxaties van de Nam van wisselende kwaliteit als gevolg van tijdsdruk 'en een enorme achterstand'.

De Nam erkent dat de zorgvuldigheid bij de schadeafhandeling soms op gespannen voet staat met de snelheid. Het afgelopen jaar is het aantal meldingen van schade geëxplodeerd: van ongeveer duizend in de lange periode voor de beving bij Huizinge op 16 augustus 2012 - met een kracht van 3,6 op de Schaal van Richter - naar bijna 2500 in de tweede helft van 2012 tot een kleine 10.000 vorig jaar. De Nam krijgt gemiddeld 200 schademeldingen per week, ook als er geen bodembeweging is geregistreerd. "Maar wij herkennen ons niet in de klacht van Eigen Huis", aldus Seinen.

Tot eind vorig jaar heeft de Nam voor 50 miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd. "Dat gaat niet af van het bedrag van Kamp", zegt Seinen. "Voor schadevergoeding is geen potje met een maximumbedrag, we vergoeden alles. Elk huis dat is gestut of versterkt is er een te veel. Maar het gros van alle schade betreft een scheur in het pleisterwerk."

GasTerra kan handelen

Het handelsbedrijf GasTerra komt niet in de problemen door het besluit van minister Kamp om de gaswinning terug te schroeven. "We kunnen de komende drie jaar aan onze verplichtingen voldoen", aldus een woordvoerder. "Wat dit voor de lange termijn betekent, weten we nog niet. Dat hangt af van het nieuw winningsplan dat de Nam over drie jaar moet indienen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden