Twijfel over veilig EK in Frankrijk

Militairen patrouilleren bij de Eiffeltoren in Parijs. Beeld anp
Militairen patrouilleren bij de Eiffeltoren in Parijs.Beeld anp

Kan Frankrijk het EK voetbal dat volgende maand begint wel aan? De politie en ordetroepen klagen over vermoeidheid door de noodtoestand, en op straat is het al weken onrustig door protesten tegen de regering. En is een fan-zone aan de voet van de Eiffeltoren voor 100.000 mensen echt een goed idee?

Afgelopen zaterdag was de generale repetitie: de bekerfinale Paris Saint-Germain tegen Olympique Marseille. Een test om te zien of de strategie die is bedacht voor het EK werkt. Het werd een fiasco.

Om alle 80.000 toeschouwers te fouilleren waren de meeste ingangen van het gevaarte in Saint-Denis bij Parijs afgesloten. Met enorme opstoppingen als gevolg. Sommige supporters, die klem zaten tussen een muur en afzettingen werden zelfs getrakteerd op traangas toen ze over een hek klommen om te voorkomen dat mensen elkaar plat zouden lopen.

Controleurs besloten het fouilleren te versnellen toen de eerste helft al was begonnen. Vuurwerk en glazen flessen waren hierdoor volop aanwezig en aan het einde van de match staken Marseille-fans hun stoel in brand.

Beterschap
Geschrokken autoriteiten beloofden de volgende dag beterschap. Maar het debacle komt op het moment dat hier en daar twijfel de kop opsteekt over de vraag of Frankrijk er klaar voor is. Sinds twee maanden verstoren relschoppers bijna dagelijks demonstraties tegen een hervorming van het arbeidsrecht. Niet alleen in Parijs, maar ook in de provincie gaan extreem-linkse activisten tekeer. Vrijwel ongehinderd, zo lijkt het.

In het kort

Franse veiligheidsmaatregelen schieten te kort

Angst voor aanslagen tijdens EK voetbal

Stakingen en rellen om nieuwe arbeidswet verergeren problemen

"Deze regering kan nog geen driehonderd relschoppers in de hand houden", zei de parlementariër en burgemeester van de Parijse voorstad Drancy Jean-Christophe Lagarde. "Aan zo'n zwakke overheid kun je geen EK overlaten."

Toch is de afwachtende houding van de regering meer het resultaat van politieke berekening dan van onmacht. De regering weigerde tot nu toe de dagelijkse manifestaties zoals die van Nuit Debout ('een nachtje doorhalen') te verbieden. Door de noodtoestand, die onlangs vooral met het oog op het EK werd verlengd, zou dit een fluitje van een cent zijn.

Maar had premier Manuel Valls wel gebruik gemaakt van die mogelijkheid, dan waren hij en president François Hollande door een deel van de eigen linkse familie ongetwijfeld uitgemaakt voor anti-democraten of nog veel erger.

Rellen
Sommige waarnemers opperen zelfs dat het duo Valls-Hollande het bewust op rellen aan laat komen. Ze zijn slecht voor het imago van de tegenstanders van de wet. En mocht er straks een slachtoffer vallen aan de kant van de politie, dan is de weg vrij om in één klap de orde te herstellen.

Maar ook al is Frankrijk niet zo zwak als de beelden van agenten die een brandende auto ontvluchten doen vermoeden, er blijft reden tot zorg. De fan-zones waar op grote schermen de wedstrijden gevolgd kunnen worden, stuiten op veel weerstand. Vooral die op het Champ de Mars bij de Eiffeltoren - symbool van Parijs, en daarom ook een geliefd doelwit voor terroristen - is mikpunt van kritiek.

Het is de bedoeling dat tot 100.000 supporters zich hier een maand lang elke dag kunnen vermaken. "Het wordt Islamitische Staat op een presenteerblaadje aangeboden", meent bijvoorbeeld David Douillet, ex-judowereldkampioen en tegenwoordig politicus.

Drinkende voetballiefhebbers
Burgemeester Anne Hidalgo denkt juist dat het concentreren van drinkende voetballiefhebbers op één plaats veiliger is dan groepen die zich over terrassen in de hele stad verspreiden. 350 particuliere bewakers zijn volgens haar genoeg om het marsveld te beveiligen.

Alleen is er geen veiligheidsspecialist in de wereld te vinden die mee wil werken aan deze nachtmerrie, roepen de tegenstanders in koor. Er zouden bovendien ook veel meer beveiligers nodig zijn, zeker duizend schatten sommige experts.

De kans dat daarom toch een beroep wordt gedaan op gewone politiemensen, is groot. Dat zijn de mensen op wie de laatste tijd al vaak een beroep is gedaan en die de stadions, de vliegvelden en de stations moeten beschermen. En dan is er in juli ook nog - het wordt vaak vergeten - de Tour de France.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden