Twijfel over overdaad wedstrijden neemt toe

Op 4 januari wordt Kees van Wonderen ook al weer dertig. Vorig seizoen debuteerde hij in het Nederlands elftal en pas sinds zijn transfer in 1996 van NAC naar Feyenoord, heeft hij enige internationale ervaring opgedaan. ,,Die internationale wedstrijden zijn mooi om mee te maken, maar ze vormen ook een flinkje belasting.''

Bij de zegeningen van het in snel tempo opgevoerde internationale voetbalverkeer, hebben de direct betrokkenen bij de topclubs in toenemende mate hun twijfels. Van Wonderen begrijpt die twijfels. ,,Maar aan de andere kant wil je er als speler vooral in die wedstrijden bij zijn. Ik vind wel dat we qua belasting langzamerhand naar de Engelse situatie toe gaan. Trainen doe je normaal gesproken om beter te worden. Daar gaat het nu al een tijdje niet meer om. Je traint om de zaak bij te houden. De selecties worden ook steeds groter. Kijk eens naar een topclub als Barcelona. Daar staat een selectie van 22 gelijkwaardige spelers.''

Feyenoord heeft voor de Champions League 25 spelers bij de Europese voetbalunie opgegeven. Hoe verder men in het seizoen komt, hoe meer geselecteerden er moeten opdraven. Vanavond doet Feyenoord tegen Rosenborg BK een laatste poging de tussenronde van de Champions League te bereiken.

Hiertoe zijn de Rotterdammers afhankelijk van een hele of een halve misstap van concurrent Borussia Dortmund bij Boavista. De Portugese club resteert nog een miniem kansje op de troostprijs van een Uefa Cup-plaats. Om dat doel te bereiken moet Borussia in Porto een pak slagen krijgen en dient Feyenoord in de Kuip stevig te verliezen van poule-winnaar Rosenborg.

Het belang voor Feyenoord is groot. Alles wordt geprobeerd de aangetaste selectie in de gegeven omstandigheden zo sterk mogelijk samen te stellen. Julio Cruz en Jean-Paul van Gastel zijn geblesseerd, zij werden gisteren al afgeschreven. Paul Bosvelt is geschorst en hoe het er met Bonaventure Kalou voor staat moet nog blijken. De rechtsbuiten is nog maar net terug van een interland met Ivoorkust.

Een andere Afrikaan, de Ghanees Chris Gyan, moest dit weekeinde ook met zijn land spelen. Hij was gisteren nog niet terug, waarna trainer Leo Beenhakker besloot hem buiten de selectie te houden. Bij zo veel personele tegenslag is het meespelen van Kees van Wonderen inmiddels erg belangrijk geworden. Na twee buikwandoperaties kampt de technisch zo vaardige speler opnieuw met lies- en buikspierklachten.

Vorige week kon Van Wonderen onmogelijk mee doen tegen Borussia Dortmund. Nu schat hij zijn speelkansen op fifty-fifty. Volledig gezond is hij, hoe dan ook, niet. ,,Maar ik ben bereid voor deze wedstrijd een riciso te nemen'', zegt Van Wonderen. In het verleden namen vedetten als Wim Jansen en Ruud Krol met vergelijkbare buikblessures ook risico's. Het leidde bij die internationals tot veel extra blessureproblemen, die zelfs chronisch van aard werden.

Van Wonderen vindt dat hij vanavond het gevoel moet hebben volwaardig mee te kunnen doen. ,,Dan gaat het naar mijn oordeel om een verantwoord risico. De blessure die ik nu heb staat gelukkig ook los van de operaties die ik aan mijn buikwand heb ondergaan.''

Terwijl de leiders van de sterkste Europese voetbalclubs zich vooral druk blijven maken over de vraag hoe nog meer geld uit het internationale voetbal te genereren, zegt Leo Beenhakker de zorg van steeds meer werkers in het veld - de coaches en de spelers - te delen. Met de actuele situatie waarin Van Wonderen verkeert, wordt aangegeven dat spelers het risico lopen over de kling te worden gejaagd.

,,Al heb ik dat gevoel zelf niet'', meent Van Wonderen, die uiteindelijk zelf de beslissing over spelen of niet spelen zal nemen. In dit grensgebied van al dan niet verantwoorde risico's, is Beenhakker intussen van oordeel dat te veel van de topspelers wordt verwacht.

,,De druk op de spelers is verschrikkelijk groot, zowel fysiek als mentaal. We zijn in een situatie terecht gekomen, waarbij het volgens mij niet meer mogelijk is steeds weer op het hoogste niveau te presteren. Dan wordt er wel gezegd dat topsporters in andere takken van sport ook heel zwaar worden belast, maar ik blijf zeggen dat de belasting van een topvoetballer zich niet met de belasting in andere sporten laat vergelijken.''

De neiging die binnen de driehoek clubs-commercie-televisie bestaat het uiterste uit topvoetballers te persen, heeft volgens Beenhakker zeer negatieve effecten. ,,De supporter in het stadion gaat op den duur begrijpen dat niet altijd topprestaties geleverd kunnen worden. In de Champions League zie ik opvallend veel lege plekken in de stadions. De supporter is namelijk niet gek. De supporter ziet echt wel dat het Barcelona tegen Deportivo la Coruña niet te vergelijken is met het Barcelona in de Champions League. Het gaat ook allemaal ten koste van de spontaniteit. Internationaal voetbal wordt hier en daar een verplicht nummer. Bij Feyenoord trainen we al een week of tien niet meer om beter te worden. Trainen is noodgedwongen een kwestie van pappen en nat houden geworden.''

Als Kees van Wonderen vanavond aan de aftrap verschijnt, zal dat overigens niet als vrije verdediger zijn, maar op de plek van Van Gastel als centrale middenvelder. Ferry de Haan en Bert Konterman vormen in het centrum de afweer tegen de gevreesde Noor John Carew.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden