Twijfel over nut griepprik gevaarlijk en 'wetenschappelijke onzin'

Beeld EPA

Twijfelen aan de voordelen van de griepprik is gevaarlijk, zowel vanuit wetenschappelijk als ethisch oogpunt. Dat stellen wetenschappers die zijn verenigd in de Europese Wetenschappelijke Werkgroep Influenza (ESWI).

Volgens de wetenschappers worden in de media ten onrechte twijfels geuit over de effectiviteit van griepvaccins voor risicogroepen, zoals ouderen. De Europese werkgroep stelt dat de discussie wordt gevoerd op basis van een verkeerd onderzoek; het zogeheten effectiviteitsonderzoek waarbij wordt gekeken naar de bescherming tegen griepachtige ziekten. Het probleem zit hem in de term 'griepachtig' aangezien de vaccins alleen bescherming bieden tegen de circulerende influenzavirussen en niet tegen andere griepverschijnselen of ernstigere aandoeningen als longontsteking en bronchitis. "Gevolg is dat effectiviteitsonderzoeken van weinig waarde zijn als het gaat over de voordelen van griepvaccinatie."

De ESWI noemt de verspreiding van de 'wetenschappelijke onzin' gevaarlijk voor de volksgezondheid en roept wetenschappers op zich tegen de misleidende berichtgeving te keren.

Onderzoeken uit het verleden hebben wel degelijk aangetoond dat de vaccins goed werken, laat de ESWI weten. Deze onderzoeken mogen tegenwoordig vanuit ethisch oogpunt niet meer worden uitgevoerd omdat niet gevaccineerde proefpersonen opzettelijk besmet moeten worden, wat ernstige consequeties kan hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden