Twijfel over duurzaamheid Afrikaanse paling van Albert Heijn

Albert Heijn stopt eind september met de verkoop van de schaarse Europese aal en legt in plaats daarvan paling uit Madagaskar in de schappen.

Stichting De Noordzee vindt deze zogenoemde Zuiderling ’geen duurzaam’ alternatief. „Als wij onze eigen paling niet kunnen beschermen, kunnen wij dan wel verantwoord omgaan met de paling uit Afrika waar vrijwel geen beheer is?”, vraagt Margreet van Vilsteren, visserijexpert van de organisatie. „Albert Heijn gaat een bestand op een ander continent aanboren omdat onze eigen Europese paling bijna is uitgestorven.” Stichting De Noordzee vreest dat ook andere bedrijven massaal paling uit Afrika gaan halen.

Volgens Albert Heijn is er echter een vangstquotum vastgesteld voor het gebied en werkt de visserij in Madagaskar aan het verkrijgen van een keurmerk voor duurzame visserij van de Marine Stewardship Council (MSC). Om dit te bemachtigen moet het visbestand op peil worden gehouden, mag het ecosysteem niet worden aangetast en moet er sprake zijn van goed beheer (registratie van de vangst en de visgronden). Stichting De Noordzee betwijfelt of goed beheer mogelijk is.

Overigens is in 2007 door de supermarkten beloofd om in 2011 alleen nog maar duurzame vis te verkopen. Dit wil zeggen: vis met een MSC-keurmerk. Uit een voorlopige telling blijkt dat nu ongeveer driekwart van de visproducten in de supermarkten het keurmerk heeft. Het bedrijf dat aan Albert Heijn levert heeft dus nog ruim een jaar om de ingewikkelde procedure voor een MSC-keurmerk met succes af te ronden.

Paling is geliefd bij de consument, zegt Albert Heijn. Eet liever gerookte makreel, meerval of haring, raadt Stichting De Noordzee aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden