Twijfel op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street maakte woensdag een nerveuze indruk. Beleggers begonnen goedgeluimd aan de handelsdag, maar de koersen zakten weer terug na tegenvallende resultaten van detailhandelsbedrijf Macy's en opmerkingen van een lid van de centrale bank.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste fondsen zijn opgenomen, noteerde bij het slot een stand van 12.200,10 punten, 0,5 procent lager dan het slot van dinsdag. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 0,8 procent naar 1326,45 punten. De Nasdaq ging 1,3 procent achteruit naar 2278,75 punten.

De opgebouwde koerswinsten smolten als sneeuw voor de zon nadat Macy's meldde dat de omzet in zijn winkels in januari met dik 7 procent terug is gelopen. Beleggers zagen hierin een signaal dat de Amerikanen hun hand op de knip houden wegens onzekerheid over de gezondheid van de economie. Macy's kreeg een flinke veeg uit de pan. Het aandeel verloor 4,6 procent.

Opmerkingen

Het beurssentiment kreeg ook een knauw door opmerkingen van Charles Plosser, de afgevaardigde van de Federal Reserve (Fed) in Philadelphia. Plosser zei dat het stelsel van centrale banken rekening moet houden met een sterk oplopende inflatie dit jaar. Beleggers zien in zijn woorden een teken dat de Fed niet verder gaat met het verlagen van de rente. Over het algemeen profiteren aandelenbeurzen juist van een lage rente.

,,Mensen hoopten erop dat renteverlagingen door de Fed als stimulans zouden gelden voor groei. De overtuiging dat het met de inflatie wel zal meevallen, wordt door Plosser nu in twijfel getrokken'', aldus een Amerikaanse handelaar. ,,De laatste dagen is in de markt geroepen dat de Fed moet overgaan tot een tussentijdse renteverlaging. Ik denk dat Plosser die verwachting wat wil temperen'', merkte een beurstrateeg op.

Herstel

Eerder op de dag herstelde Wall Street zich nog van een flinke afstraffing op dinsdag. Stevige kwartaalresultaten van amusementsconcern Walt Disney en mediaconcern Time Warner leken er juist op te wijzen dat de reëele economie niet al te hard wordt geraakt door de huidige kredietcrisis. Walt Disney kreeg er 4,8 procent bij, Time Warner won 2 procent.

Ook een gunstig macrocijfer gold aanvankelijk als een steun in de rug op Wall Street. Zo werd bekend dat de arbeidsproductiviteit in het vierde kwartaal van vorig jaar veel sterker gestegen is dan analisten hadden voorzien. ,,Het is voor het eerst sinds een lange tijd dat we eens wat positief economisch nieuws ontvangen'', aldus een Amerikaanse handelaar.

Detailhandelsbedrijven

Binnen de Dow werden detailhandelsbedrijven zoals Home Depot (min 1,2 procent) en Wal-Mart (min 1,5 procent) van de hand gedaan. Ook technologiebedrijven zoals Hewlett-Packard (min 1,9 procent) liepen averij op. Binnen de Nasdaq waren computermaker Apple (min 5,7 procent) en internetwinkel Amazon (min 5 procent) sterke dalers.

Ook oliefondsen droegen bij aan de mineurstemming. Chevron ging 2,8 procent omlaag, ConocoPhilips verloor 3,4 procent. ExxonMobil hield de schade beperkt met een daling van 0,8 procent. De olieprijs daalde woensdag met 1,5 procent nadat bekend werd dat de olievoorraden op beginnen te lopen.

Kwartaalcijfers

Aandelen van netwerkbouwer Cisco werden 0,7 procent minder waard in de aanloop naar te publiceren kwartaalcijfers. Die resultaten rapporteerde de onderneming nadat Wall Street de slotgong had geluid.

JDS Uniphase was een absolute uitblinker. Het aandeel steeg liefst 26 procent. Beleggers waardeerden het dat de resultaten die de maker van telecomapparatuuur presenteerde ver boven verwachting waren. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4625 dollar tegen 1,4630 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden