Twijfel en puree achtervolgen Menzo

AMSTERDAM - Stanley Menzo keerde gisteren na de pauze niet terug op het veld. Twee pilletjes hadden de pijn in zijn rechterduim niet weggenomen. In het topje was een stukje bot gescheurd tijdens de warmingup. Na afloop van de wedstrijd Ajax-Cambuur (3-1) zat de duim in het gips en werd bericht dat Menzo drie weken is uitgeschakeld. Er is geen mens die zijn vijand zoveel puree gunt, toch lachten twee doelverdedigers in hun gebalde vuistje: reserve Edwin van der Sar en Feyenoorder Ed de Goeij.

De week waarin Menzo 29 jaar werd (donderdag) bracht hem geen fortuin. Als Oranje-doelman beging hij een blunder van formaat en de wedstrijd waarin hij het kon rechtzetten maakte hij niet vol. In plaats van opgekrikt zelfvertrouwen draagt hij een mitella en is hij nerveuzer dan ooit. "Woensdag is allang voorbij" , beweert hij zo vaak dat hij het zelf is gaan geloven. Hij heeft zijn fout, de oorzaak van het eerste Poolse doelpunt, verdrongen, maar heftig genip aan een glas cola verraadt dat hij zijn glijpartij niet licht zal vergeten. "Ik hoef me voor niemand meer te bewijzen" , roept hij zomaar ineens. Met een mededeling van zijn trainer Frans Hoek in het achterhoofd spreekt daar wantrouwen uit, wantrouwen jegens bondscoach Dick Advocaat die na de interland eigenlijk alleen maar zei dat het te vroeg was om er consequenties aan te verbinden.

"Advocaat laat daarmee veel ruimte voor discussie" , meent Hoek. "Dat is zijn goed recht. Maar overziet hij de gevolgen er ook van? Er spreekt geen vertrouwen uit. Als hij Menzo de beste vindt had hij dat meteen moeten zeggen. Nu weten we dat de kans bestaat dat De Goeij in Turkije (16 december in Izmir) het doel verdedigt. Menzo heeft eigenlijk nooit het gevoel gehad dat hij nu de keeper van het Nederlands elftal is. Hij beschouwt zich nog steeds als een van de kandidaten." Even verderop, in het spelershome, onderschrijft Menzo deze analyse. "Als eerste man bij Oranje schijn je niet te kunnen keepen. Dat heeft Van Breukelen ook ervaren. Het schijnt normaal te wezen dat ze tegen je zijn. Als je op de bank zit zijn ze pas weer voor je. Daar moet je aan wennen. Het is anders dan ik bij Ajax meemaak, maar daarom voel ik me nog wel thuis bij het Nederlands elftal."

En nee, antwoordt hij dan, Advocaat heeft hem niet gebeld of persoonlijk benaderd na de wedstrijd. Hans van Breukelen wel. Die wenste hem de dag erna telefonisch succes. Bij Ajax was het stil, zoals de zesvoudig international het wilde. "Ik vraag nergens om. Ik heb geen opvang nodig. Soms is een oog al genoeg." Dus gaf Volendammer Hoek zijn oog en kwamen ze met pantomine tot de conclusie dat het duel met Cambuur Leeuwarden de kans op rehabilitatie was. Het inschieten versteerde alles. Terwijl de Feyenoord-fans in de Kuip hun 'Oe ah, ik zeg oe ah Ed de Goeij' brulden, trapte John van Loen niets vermoedend de bal richting Menzo. Van Loen doet dat nooit, maar omdat Van der Sar zijn knie opspeelt en nauwelijks trainde, hield de spits zich voor deze ene keer met zijn doelman bezig. Vlak voor het einde van de warming-up kreeg Menzo de bal op zijn duim en tekende zich de tragedie af. Ondanks de pijn begon hij, met een pijnstiller in de maag, aan de wedstrijd. "Ik wil graag spelen" , gaf hij op als reden. "Natuurlijk blijf je als keeper staan" , sprak Hoek fermer taal. "Stel dat hij niet had gespeeld dan had hij opnieuw een emmer kritiek over zich heen gekregen. Zie je wel, hadden de mensen dan gezegd, hij durft het niet aan. Al moet je in zo'n geval op krukken je doel in, je blijft staan tot het echt niet meer gaat. Hij wilde het publiek laten zien: ik ben er nog, ik leef nog. Dat is de enige juiste instelling."

Louis van Gaal ging akkoord met zijn beslissing, al heeft hij het niet op half-fitte spelers begrepen. Maar tegen Cambuur moest het kunnen, en kon het ook. Pas na dertig minuten kreeg Menzo een bal op zich af die hij gedwongen was te vangen. De pijn was heftig, maar zou nog veel erger worden. Hij nam opnieuw een pijnstiller die de pijn niet stilde. In de rust haakte hij af en warmde Van der Sar zich op. Hoek: "Voor hem is het prettig dat hij zich kan laten gelden. Hij werd ongeduldig daar op het tweede plan. Voor Menzo is het een ramp. Hij is in potentie de beste keeper die je je in kunt denken. Net als hij de wereld wil laten zien wat hij kan heeft hij het ongeluk tegen. Verschrikkelijk."

In het seizoen 1990/1991 verving Van der Sar (21) Menzo negen wedstrijden. Het merendeel daarvan viel in de periode dat de eerste keus problemen met zijn meniscus kreeg. Van der Sar voldeed maar maakte in de kampioenswedstrijd tegen NEC weer plaats, al was Menzo niet volledig hersteld. Zo zal het ongetwijfeld weer gaan; althans zo deed Van Gaal het voorkomen toen hij zei dat 'het voor Ajax een gevoelige aderlating was', maar dat 'Menzo onherroepelijk zou terugkomen'. Zulke teksten kan de goalie niet vaak genoeg horen, vandaar dat iedere Ajacied steeds zegt hoe goed Menzo wel is. "Als iemand aan zichzelf twijfelt moet je hem doordringen van zijn kwaliteiten. Hij is een superkeeper, dat moet je niet vergeten" , legt Hoek deze vorm van heldenverering uit.

Maar we moeten ook niet vergeten dat Menzo wel vaker in onpeilbaar diepe dalletjes heeft gezeten. In zijn Haarlem-tijd (1983); zijn eerste echte Ajax-jaar (1984/85) waarin hij maar twee wedstrijden speelde; en twee jaar geleden toen hij tijdens een interland in Portugal gigantisch in de fout ging. Er moesten psychoanalytici aan te pas komen om hem weer in vorm te babbelen. "Zijn stemmingen zijn wisselend. Hij kan enorm in de put zitten" , erkent Hoek die vindt dat zijn pupil ook vorig jaar matig speelde. Om depressies geen vat op hem te laten krijgen stelt de keeperstrainer een programma op dat Menzo er fysiek en mentaal bovenop zal helpen. Onderwijl viert Van der Sar, een exOlympier, woensdag zijn Europa Cup-debuut tegen Vitoria Guimaraes, in Portugal, waarna duels met Vitesse, Den Bosch, weer Guimaraes en Den Bosch volgen. 15 November mag Menzo dan tijdens Feyenoord-Ajax laten zien wie de doelman van het Nederlands elftal hoort te zijn: Ed de Goeij, 25 en Rotterdammer, of hij Stanley Menzo, Amsterdammer.

Wat de Ajax-aanhang betreft maakt Van der Sar ook een goede kans. 'Sar in Oranje' riepen ze nadat hij een mooie redding verrichtte. Maar de fans waren niet uitgezongen of de Noordwijker had zijn eerste doelpunt tegen. Een leep hakje van ex-Ajacied Michael Mols en Ben Spork scoorde 1-2. Ruim een uur eerder, in de derde minuut al, had Stefan Pettersson van heel dichtbij Ajax op voorsprong gezet. Na het traditioneel grote aantal gemiste kansen, kopte Dennis Bergkamp vlak voor rust een voorzet van Marciano Vink in. In de tweede helft werd die trouwens het veld uitgezonden na twee gele kaarten (tackle en hands), wat even daarvoor linksback Johan Abma ook was overkomen. Arbiter Jaap Uilenberg was streng en gaf ook Ajacied Danny Blind en de import-Friezen Stanley Brouwer, Winnie Haatrecht en Jack de Gier geel. Daarmee kwam de arbiter uit Losser aardig in de buurt van zijn seizoenrecord: 29 september j.l. Willem II-Go Ahead, zes gele en twee rode kaarten.

Het tien-tegen-tien-gevoetbal beviel Ajax slecht. De thuisclub speelde stroef en Cambuur (een bonte verzameling ex-Ajacieden en andere Randstedelingen) maakte zich allengs los van de frustratie, opgedaan na het vroege tegendoelpunt. "De gedachten vloeiden af van het voetbal. In de rust heb ik dat gecorrigeerd. Eigenlijk hebben we maar een helft gevoetbald" , trof trainer Theo de Jong de roos. En in die helft werd het 1-1, omdat de latent aanwezige Bergkamp vijf minuten voor tijd zijn tweede kopdoelpunt maakte, uit een hoekschop van Michel Kreek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden