Twijfel, en nog eens twijfel in strenge ’Doubt’

Philip Seymour Hoffman (Trouw) Beeld
Philip Seymour Hoffman (Trouw)

„Wat doe je wanneer je niet zeker bent?" vraagt priester Flynn hardop in zijn kerk. 1964, een Iers katholieke gemeenschap in de Bronx, New York. Hij preekt: ’twijfel kan tussen mensen een even sterke band vormen als zekerheid’.

Maar meestal zoeken mensen juist zekerheid bij elkaar. John Patrick Shanley schreef zijn toneelstuk ’Doubt’ deels in reactie op het post 9/11-klimaat waarin politieke leiders boud naar De Waarheid grepen. Hoe kan iemand zo zeker zijn van die waarheid, vraagt de schrijver zich af in deze door hem zelf geschreven filmbewerking van zijn succesvolle Broadway-stuk.

Flynn (Philip Seymour Hoffman) is een opgewekte man die vriendelijk omgaat met zijn leerlingen van de St Nicolas school. Te vriendelijk, meent hoofdzuster Aloysius (Meryl Streep), die haarspelden op meisjeshoofden te frivool vindt en de balpen als de ondergang van de menselijke beschaving beschouwt.


Geleverd door Filmtrailer.com ]]>

Waar Flynn de veranderende samenleving verwelkomt en zich ontfermt over de enige zwarte leerling, daar versmelt de verbeten Aloysius met haar strenge nonnenkledij, met een hoedje dat het, met z’n stevig gestrikte kap, de draagster mogelijk maakt zich van de lawaaierige, losbandige buitenwereld af te schermen.

In een decor van sobere, donkere kamers en kale gangen komt het tot een onontkoombaar treffen tussen die twee, ingegeven door de suggestie van de jonge zuster James (Amy Adams) dat Flynn iets te intiem zou omgaan met zijn misdienaar. Als kijker wil je geloven dat het niet waar is, maar twijfel overheerst. En zo wil Shanley het houden. Met zijn sterke acteurs maakt hij een rondgang langs al die emoties die vervolgens losbarsten, maar niemand dichter bij het antwoord brengen. Er is maar één waarheid, betoogt ’Doubt’: iedereen twijfelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden