Twentse basisscholieren leren alles over afvalverwerking

Twee weekjes les over afvalrecycling? In Twente pakken ze het vanaf vandaag een stuk grondiger aan. De komende tien jaar krijgen meer dan tienduizend Twentse en Achterhoekse kinderen op 51 basisscholen reken-, taal- en biologielessen waarin het thema 'afval' steeds op een nieuwe manier is verwerkt. De kinderen zetten plechtig hun handtekening (de jongsten een verfhandafdruk) onder een officiële overeenkomst waarin ze beloven afval te recyclen.

Afvalinzamelaar en -verwerker Twente Milieu deed niet erg veel aan milieueducatie, voordat de twee Twentse schoolkoepels VCO en Consent aanklopten, vertelt directeur Albert van Winden. De scholen besteedden hun gezamenlijke afvalinzameling Europees aan. Ze vroegen kandidaten onder meer om een educatieproject. Twente Milieu won de aanbesteding met 'Wereldverbeteraars', een project dat tien jaar gaat draaien en een jonge generatie moet doordesemen met afval- en recyclingkennis.

Gedragsverandering is het doel, want het verwerken van afval kan in Nederland nog veel beter. "We willen een generatie schoolkinderen meenemen in het verhaal dat afval in feite grondstof is", vertelt Van Winden. "Bijvoorbeeld dat er in duizend kilogram mobiele telefoontjes zoveel goud zit, dat je er een prachtig sieraad van kunt maken." Met afval als grondstof valt steeds meer te verdienen. Twente Milieu investeert 50.000 euro in het educatieproject. De scholen dragen ook bij.

Leerkrachten maakten voor de verschillende vakken en leeftijden eigen programma's waarin 'afval' steeds als thema terugkeert. Kleurplaten, rekenvoorbeelden, kunstprojecten en biologielessen: acht schooljaren lang krijgen kinderen les met afvalvoorbeelden. Om de kinderen niet te vervelen zijn per leeftijdsgroep nieuwe invalshoeken bedacht. Het streven is ambitieus: Twente afvalvrij in 2030 door 100 procent recycling. Al moet dan voor asbestrecycling nog iets worden uitgevonden.

Scholen buiten Twente hebben inmiddels ook interesse getoond. Maar 'Wereldverbeteraars' blijft voorlopig beperkt tot deze grensstreek; daar zijn extra deelnemers wel welkom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden