Twentekanaal door hevige brand vervuild

AMSTERDAM - Door de hevige brand bij bandenfabrikant Vredestein in Enschede is het Twentekanaal zwaar verontreinigd. Dat is gebleken uit monsters die Rijkswaterstaat heeft genomen.

De brand brak vrijdagavond uit in het grondstoffenmagazijn van de fabriek en duurde tot zatermiddag. Met het vele bluswater zijn giftige stoffen in het kanaal terechtgekomen, volgens Rijkswaterstaat Oost-Nederland in hoge concentraties.

Rijkswaterstaat adviseert mensen niet te zwemmen of vissen in het kanaal, en het water niet te gebruiken om tuinen te besproeien. Aan het Twentekanaal liggen een camping en een recreatieplas.

Direct na de brand plaatste Rijkswaterstaat schermen in het Twentekanaal om verspreiding van het vuil -naast de giftige stoffen ook gestold rubber en olie- te voorkomen. De sluizen aan weerszijden van het verontreinigde gebied blijven voorlopig gesloten. Scheepvaartverkeer van en naar het industrieterrein is daardoor onmogelijk.

Waterbedrijf Vitens stopte meteen na het uitbreken van de brand met het innemen van water uit het kanaal. De drinkwatervoorziening voor Enschede komt volgens Rijkswaterstaat voorlopig niet in gevaar. Ook het waterschap Regge en Dinkel onttrekt geen water meer aan het Twentekanaal.

Rijkswaterstaat hoopt dat het kanaal binnen zes weken weer schoon is. ,,We hopen dat de giftige stoffen zich hechten aan stofdeeltjes in het water, en naar de bodem zakken. Mogelijk worden ze daar op natuurlijke wijze afgebroken. Gebeurt dat niet, dan zullen we mogelijk de bodem moeten schoonzuigen'', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Zaterdag werd bekend dat de roet die door de brand neerkwam in de Enschedese wijk Twekkelerveld niet schadelijk is voor de volksgezondheid en dat de hoeveelheid roetneerslag meeviel.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Vredestein verwacht in de loop van de week weer volledig in bedrijf te zijn. Directeur J. Mos kon gisteravond nog geen schatting van de geleden schade doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden