Twente wil geen afvalputje zijn

Regio protesteert tegen injecteren van vuil water uit olievelden

De roep uit Twente om te stoppen met het injecteren van afvalwater in lege gasvelden klinkt steeds luider. Gisteren reisde een groep boze Twentenaren met dertigduizend handtekeningen onder de arm naar Den Haag. Om minister Henk Kamp (economische zaken) te laten weten dat ze niet zitten te wachten op zijn vieze water. "Twente is geen afvalputje."

Het water stopte in april met stromen, nadat een boer uit het Overijsselse Holtheme een plas zout water ontdekte op zijn akker. De plas bleek het gevolg te zijn van een lek in de ondergrondse pijpleiding van het Drentse Schoonebeek naar Twente. Door die oude aardgasleiding stroomde sinds 2011 afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Drenthe. Het water met daarin chemicaliën, oliedeeltjes en anticorrosiemiddelen werd op vijf plekken in de Twentse bodem geïnjecteerd.

Het lek is inmiddels gedicht, maar de pijpleiding ligt nog altijd droog. Wat Freddy Mensink betreft, voorzitter van de stichting Stop Afvalwater Twente en initiatiefnemer van de petitie, blijft dat zo. Hij woont in Ootmarsum, niet ver van een injectieput. Net als veel van zijn streekgenoten vreest hij voor grondwatervervuiling, bodemdaling en aardbevingen. Het weinige vertrouwen in de NAM, zeker na de ervaringen met 'Groningen', helpt daarbij niet.

Mensink: "Er hebben al te veel incidenten plaatsgevonden; lekkages, scheuren in woningen. De NAM zegt dat alles in de gaten wordt gehouden, maar doet geen onderzoek in de bodem zelf. Dit is een onomkeerbaar proces. Als er niets gebeurt, dreigt Twente één grote gifbelt te worden."

Mensink weet zich gesteund door de Provinciale Staten van Overijssel. Ook Vitens sprak vorige maand zijn zorgen uit over de afvalwaterlozing in Noordoost-Twente. Het drinkwaterbedrijf is bang dat het vervuilde water in het grondwater terechtkomt en wil dat de NAM uit weg blijft van waterwingebieden.

Zelf was Kamp gisteren niet aanwezig om de handtekeningen in ontvangst te nemen. Hij heeft een onafhankelijke partij gevraagd om de vergunning van de NAM nog eens te bekijken. Het draagvlak onder de bevolking wordt hierin meegenomen. Komende zomer moeten de resultaten van dat onderzoek op zijn bureau liggen.

De aardoliemaatschappij probeert ondertussen de roep uit Twente zachter te laten klinken door informatiebijeenkomsten te organiseren. Woordvoerder Pierre Wimmers benadrukt dat de risico's klein zijn. "Het gebeurt al jaren en nog nooit is er een beving waargenomen. Hetzelfde geldt voor bodemdalingen of grondwaterverontreiniging."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden