Twente opnieuw in bekerfinale

FC Twente-verdediger Wisgerhof wordt belaagd door de NAC-spelers Mtiliga, Penders en Loran. ( FOTO VINCENT JANNINK, ANP) Beeld ANP
FC Twente-verdediger Wisgerhof wordt belaagd door de NAC-spelers Mtiliga, Penders en Loran. ( FOTO VINCENT JANNINK, ANP)Beeld ANP

FC Twente kan zich voor de derde maal deze eeuw opmaken voor de bekerfinale. In eigen stadion versloegen de Tukkers NAC met 3-1.

De fans van Twente ontrolden voor de aftrap van de halve finale van het bekertoernooi met NAC een schitterend spandoek. Op het enorme stuk textiel stond een waarzegger afgebeeld die in een glazen bol de KNVB-beker zag opdoemen. Het vertrouwen van de toeschouwers in de Grolsch Veste kreeg een passend vervolg op het veld, al kwam Twente pas laat op gang.

Op papier kon het gebaar van de supporters nauwelijks als arrogant worden afgedaan. Twente presenteerde zich dit seizoen onder coach McClaren als een solide en creatief elftal. Slechts sporadisch kwam een barstje in het collectief, dat momenteel tweede staat in de eredivisie. Geen team in de nationale competitie kreeg grip op de selectie.

Het duel met Feyenoord vormde hierop geen uitzondering. Een combinatie van pech in de afronding en slapte in de tweede helft leidde de eerste nederlaag na 21 optredens in (1-0). Gelukkig voor Twente bleef de uitglijder in De Kuip zonder verstrekkende gevolgen. De positie op de ranglijst, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, bleef behouden.

NAC maakte op zijn beurt een wisselvallige periode door. Na de uitschakeling van AZ (1-2) in de beker kwam de klad erin. Afgelopen weekeinde bleef de ploeg voor de vierde maal op rij puntloos. Dat het elftal in die wedstrijden niet scoorde, maakte de situatie nog schrijnender. Alleen het bereiken van de eindstrijd van het bekertoernooi kon het seizoen nog dragelijk maken.

Van deze wetenschap had trainer Maaskant zijn team duidelijk goed doordrongen. Kort dekkend en continu loerend op de counter toonde NAC zich een waardige opponent. Daarmee werd de wanprestatie van vrijdag in Almelo tegen Heracles (4-0) direct naar de achtergrond verdrongen. Een finaleplek leek plotseling niet meer zo onwaarschijnlijk.

McClaren waakte achter de schermen voor onderschatting. Getuige de matige opening van Twente bereikte de boodschap zijn spelers half. Een deel van hen straalde uit bij voorbaat te rekenen op een overwinning. Dat NAC hun feestje eventueel zou kunnen verstoren, drong nauwelijks door. Zo nonchalant bewogen krachten als Denneboom en Perez over het veld.

Deze lichtzinnigheid brak Twente halverwege de eerste helft op. Elia probeerde op het middenveld met een foefje Kolkka door de benen te spelen. De Fin doorzag de truc, hield zijn voeten bij elkaar en vond met een gelukje Reuser op de rechterflank. Diens voorzet belandde bij Lurling die zich vrijspeelde en met een diagonaal schot Boschker passeerde (0-1).

Na de rust verscheen Twente, waarschijnlijk ernstig toegesproken door McClaren, in een andere gedaante uit de kleedkamer. Furieus vocht het elftal voor elke meter om de achterstand ongedaan te maken. Perez deed het publiek als eerste sidderen. Keeper Ten Rouwelaar moest zich strekken om een vrije trap van de Deen met één hand uit de kruising te tikken.

Janssen zorgde enkele minuten later alsnog voor een ontlading. De linkspoot volleerde een steekpass kunstig in het dak van het doel (1-1). Zijn treffer brak vrijwel direct de weerstand van NAC, dat zich met het ontketende Twente geen raad wist. Met hangen en wurgen hielden de bezoekers de hoop op een verlenging in leven. Zelf een beslissing forceren lukte niet meer.

Uit een scrimmage na een vrije trap zorgde Denneboom een kwartier voor tijd voor een verdiende voorsprong (2-1). N’Kufo gaf de zege nog meer glans. Met een vlammend schot vanuit een lastige hoek bepaalde de Zwitser de eindstand op 3-1. Twente krijgt nu op 17 mei de kans voor de derde maal in de clubhistorie de nationale beker mee naar huis te nemen. De getekende waarzegger nam daar alvast een voorschot op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden