Twente in actie voor behoud kroezeboom

Twente loopt, fietst, schildert en fotografeert voor het behoud van de oudste eik van Nederland, de Kroezeboom. De boom houdt het in het Overijsselse Fleringen al tussen de 700 en de 1000 jaar uit. En nog steeds willen de Twentenaren de knoestige eik voor geen goud missen. Een lezersactie van het dagblad Tubantia moet de komende decennia het onderhoud veilig stellen.

BIJDRAGEN: JEANNETTE VAN DITZHUYZEN; ERIC WIJERS

De oude eik, met een stamomvang van 7,5 meter, is in het verleden regelmatig door boomchirurgen behandeld. Zwavelzwammen werden verwijderd en dood hout gesnoeid. Eind april neemt dokter Copijn de kruin weer eens onder handen en krijgt de grond een paar happen lekkere mest. Daarvoor heeft het college van de gemeente Tubbergen 9000 gulden uitgetrokken.

Maar de operatie heeft weinig effect als de boom niet jaarlijks bij de chirurg op herhalingsconsult gaat. Dat kost evenwel extra geld, waarvoor de Stichting onderhoud Kroezeboom (SOK) in het leven is geroepen.

Het begon eind vorig jaar met een foto van de kwakkelende Kroezeboom in Tubantia. Lezers kwamen in het geweer en de krant besloot tot actie. Zij organiseert op 16 mei (Hemelvaartsdag) en 19 mei in de parochiekerk van Sint Pancratius (eigenaar van de boom) de kunstmanifestatie 'Boom in de kerk.' Voor deze expositie zijn meer dan 200 zondagsschilders, -fotografen en andere amateurkunstbeoefenaars bezig de boom op de een of andere manier te vereeuwigen. Een eerste inventarisatie leert dat vooral olieverfschilderijen en aquarellen, samen goed voor 120 inzendingen, populair zijn. Maar volgens journalist Dolf Ruesink van Tubantia levert de categorie 'overig' ook hele aparte inzendingen op. “Het varieert van bidprentjes tot kleurplaten en van gedichten tot de boom op muziek.”

Ook wandel- en fietsliefhebbers storten zich op de reddingsoperatie. Bij de Twentse VVV's is voor vijftien gulden een passe-partout te koop, waarin onder meer een wandel- en fietsroute in de omgeving van de beroemde eik en een toegangsbewijs voor de kunstmanifestatie is opgenomen. Van de opbrengst van het passe-partout gaat een substantieel deel naar de SOK.

In jonger jaren diende de Kroezeboom als geheime verzamelplaats voor de rooms-katholieken die tijdens de reformatie (1630-1730) uit hun kerken waren gezet. Voor de boeren bepaalde de boom eeuwenlang de grens van hun akkers. Vandaar wellicht de naam Kroezeboom, waarbij Kroeze voor Kruis als grensteken staat. De kroezende kruin is een andere verklaring voor de naam van de boom.

De boom doet ook iets terug voor alle aandacht van Twente. De makers van de mooiste kunstwerken worden beloond met een echte Twentse gaostok; een bijzondere wandelstok die in dit geval het nog goede snoeihout van de Kroezeboom wordt gemaakt. Ruesink: “De Twentenaren steunen de boom, nu mogen ze op de boom steunen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden