Twente behoort tot innovatietop

De Universiteit Twente is een voorbeeld van innovatie in de EU, zegt eurocommissaris Hübner. „De samenwerking tussen bedrijfsleven, universiteit en overheid is uniek.”

De Universiteit Twente weet het bedrijfsleven al zo’n dertig jaar te vinden. Die samenwerking ontstond in de jaren tachtig, toen de textielindustrie uit de regio verdween. „Het was niet alleen de taak van overheid en bedrijfsleven andere sectoren nieuw leven in te blazen. Ook de universiteit kon een belangrijke functie vervullen, was de gedachte. Zeker op het gebied van innovatie”, zegt Anne Flierman lid van het college van bestuur van de Universiteit Twente.

De formule blijkt succesvol. Sinds de samenwerking tussen de verschillende partijen zijn 700 nieuwe bedrijven geboren en 7000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Ten Cate, gespecialiseerd in het maken van beschermende kleding voor bijvoorbeeld de brandweer, is zo’n bedrijf waarmee intensief wordt samengewerkt. „Mede door deze contacten hebben wij een hoogleraar aangesteld die zich specialiseert in het verbeteren van techniek voor dit soort beschermende kleding”, zegt Flierman.

Daarnaast stimuleert de universiteit studenten om een eigen bedrijf te beginnen. Ze biedt tal van faciliteiten. Zo kunnen startende ondernemers een lening krijgen en verhuurt de universiteit bedrijfsruimte tegen gereduceerde prijzen.

Eurocommissaris Danuta Hübner (regionaal beleid), die vorige week de universiteit bezocht, ziet graag dat op meer plaatsen in Europa op deze wijze wordt samengewerkt. Hübner: „Netwerken waarin bedrijfsleven, universiteit en overheid zijn vertegenwoordigd, zijn zeer belangrijk voor het innovatievermogen van een land. Het integreren van kennis en ondernemerschap is essentieel voor Europa om competitief te blijven met de rest van de wereld.”

Die samenwerking wordt in Europa nog maar mondjesmaat toegepast. Leuven en Cambridge zijn voorbeelden. Ook in Tsjechië en Estland wordt veel geld uitgegeven aan kennis. Maar het geld dat het Europees bedrijfsleven beschikbaar stelt voor onderzoek en ontwikkeling moet volgens Hübner omhoog. „Het bedrijfsleven in de vijftien ’oude’ lidstaten van de Europese Unie geeft slechts 1,2 procent van zijn budget uit aan onderzoek en ontwikkeling. De afspraak was dat bedrijven minimaal 2 procent beschikbaar stellen voor kennis en ontwikkeling.”

Het midden- en kleinbedrijf staat er volgens Hübner nog beroerder voor. „Zij geven amper geld uit aan kennis en ontwikkeling, terwijl ze wel goed zijn voor 95 procent van de werkgelegenheid binnen de unie.” Flierman van de Universiteit Twente: „Daarom proberen wij juist met deze bedrijven zaken te doen.”

De nieuwe lidstaten lopen op innovatiegebied nog ver achter bij hun collega-lidstaten, zegt Hübner. Vernieuwing staat niet erg hoog op de prioriteitenlijst van Oost-Europese bedrijven. Dat heeft enorme gevolgen voor de samenstelling van de bevolking. In Bulgarije zijn sinds de jaren negentig 50.000 hoogopgeleide arbeidsmigranten vertrokken richting het westen, bleek recent uit een ILO-rapport. Deze brain drain kan grote gevolgen hebben voor het concurrentievermogen van een land.

De EU beseft dat terdege en maakte onlangs bekend dat het makkelijker moet worden voor kenniswerkers van buiten de EU te immigreren. In de EU wordt slechts 1,7 procent van de arbeidsmarkt opgevuld door niet-Europese kenniswerkers. Ter vergelijking: in Australië ligt dat percentage op 10 procent. Hübner: „We hebben absoluut meer talent nodig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden