Tweets van Van Muiswinkel waren echt nep

MEINDERT VAN DER KAAIJ en REDACTIE BINNENLAND

Het zijn rare dagen voor Erik van Muiswinkel. Sinds hij vorige week aankondigde te stoppen met zijn rol als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal, valt hij van de ene in de andere onaangename positie.

Het laatste ontstond in het praatprogramma van Umberto Tan maandagavond. Al een half uur nadat hij had gezegd dat zijn twitteraccount was gehackt en dat onverlaten daarop twee neptweets hadden geplaatst, kreeg hij van verschillende kanten te horen dat hij zat te liegen. Nu blijkt dat hij gelijk had: iemand had een fake-account aangemaakt met de naam @erikvmuiswinkei: met een i in plaats van een l. Die neptweets volgden weer op de opschudding die de oud-Hoofdpiet afgelopen vrijdag veroorzaakte in een tweetdiscussie over het grove taalgebruik in het zwartepietendebat. Naar een godsdienstleraar tweette hij 'domme kankerlul'.

Dat kwam, zei hij gisteren, doordat na zijn aankondiging om een punt achter zijn Pietenloopbaan te zetten, zijn twitteraccount volstroomde met reacties waarin grof verbaal geweld niet werd geschuwd. Hij besloot om die mensen terug te schrijven. "Ik wilde een voorbeeld nemen aan Anouk die zo'n anonieme tweet eens beantwoordde met de uitnodiging om de schrijver te ontmoeten. Dat bleek een aardig mens te zijn. Uiteindelijk wint de redelijkheid altijd, ook bij schuimbekkende twitteraars." Van zijn uitval tegen de godsdienstleraar neemt Van Muiswinkel niets terug. "Het ging mij erom dat deze man niet inzag dat er een verschil zit in de toon die de twee kampen rond Zwarte Piet gebruiken. Om hem dat te laten inzien gebruikte ik die grove term. Daar schrok hij van en dat was mijn bedoeling. Ik dacht: laat die bom maar ontploffen, hoe vervelend die woorden ook zijn."

Van Muiswinkel wilde duidelijk maken dat het nare scheldwerk in de discussie rond Zwarte Piet afkomstig is van rechts Nederland. "Een klein deel van linkerzijde komt ook spijkerhard uit de hoek. Dat zijn bijvoorbeeld de polderjihadisten en ook wat mensen uit Suriname. Zo van: Wij kunnen ook schelden. Maar dat valt in het niet bij wat de rechterkant anoniem op internet zet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden