Tweetakt speelt niet op safe

De voorstellingen op jeugdtheaterfestival Tweetakt schuren en ontroeren. Dat zet de toeschouwer soms op het puntje van zijn stoel.

In een bundel licht staat een kleine jongen op een krukje. Met zijn rode krullenbos en tengere gestalte is hij net een pop in de etalage van een speelgoedwinkel. Maar hij beweegt en vertelt in keurig Frans dat hij Augustijn Gerard-de four heet en zes jaar oud is. Hij is kwetsbaar, verlegen, eigenwijs, grappig en in alles de tegenpool van de man die even later met zijn elektrische gitaar over het toneel dendert. Stef Heeren, flinke baard en donkere kleding, lijkt een motorduivel maar ontpopt zich tot een zachtaardige vriend.

'De (on)mogelijke vriendschap van Augustijn en Stef', van de Vlaamse Kopergietery, is een gewaagde openingsvoorstelling van het jeugdtheaterfestival Tweetakt. Het internationale festival dat dit jaar maar liefst twee weken duurt, speelt niet op safe. Met voorstellingen die schuren, ontroeren, ongepolijst zijn en soms ook ronduit mislukken.

De Kopergietery heeft naam gemaakt met fysiek theater en naturel acteerwerk, van zowel piepjonge spelers als ervaren acteurs. 'De (on)mogelijke vriendschap van Augustijn en Stef' is een muzikaal dansduet waarin de twee spelers nogal intiem durven te zijn. Als ze met alleen een handdoekje om in de douche zitten, kijkt de kleine Augustijn snel nieuwsgierig onder de handdoek van Stef. En als ze even later naast elkaar in hun onderbroek voor het publiek staan, plakt het jongetje een plukje baardhaar van Stef op zijn borst. Zo is hij ook even een echte man. Alleen de Kopergietery is in staat dergelijke scènes zo neer te zetten dat zij ontroeren. Sinds de gebeurtenissen rond Robbert M. wekt alledaags fysiek contact tussen een volwassen man en een kleine jongen al snel de verkeerde associaties. Terwijl het ook gewoon en zonder bijbedoelingen kan zijn, zoals tussen een jongere en een oudere broer. Al hapert de spanningsboog nog een beetje, de voorstelling is poëtisch en op een lichtvoetige manier grensverleggend.

Ook 'Vorst-Forest' van hun Vlaamse collega KVS/Compagnie Cecilia is zo'n op-het-puntje-van-je-stoel-ervaring zonder tekst. Twee mannen gaan elkaar te lijf in een strijd vol slapstick en acrobatische trucs. Aan de zelfkant van de samenleving, op een verlaten bedrijfsterrein dragen ze allebei een enkelband en gaan ze gebukt onder een contactverbod. Wie de licht ontvlambare figuren bezig ziet, begrijpt die vrijheidsbeperking wel. De speelse concurrentiestrijd ontaardt al snel in een oorlog waarbij ze het meubilair en gehele interieur van het bedrijf tot wapens maken. Technisch is het spel soms razend knap. Zo zit de een als een vogeltje bovenop een piepklein metalen koffiepotje, terwijl de ander vanaf het dak een snoekduik naar beneden neemt. Maar doordat we de mannen en hun onderlinge relatie niet echt leren kennen blijft de voorstelling te veel aan de oppervlakte.

Net als de derde Vlaamse productie tijdens de openingsavond, 'Danse étoffée sur musique déguisée' van Zoo/Thomas Hauert. Een wonderlijke mengvorm van moderne pianomuziek en een spel met ballonnen in de vorm van sciencefictionwezens. Gevulde dans op verklede muziek, heet de voorstelling in het Nederlands, met een verwijzing naar de stukjes kauwgum en plastic op de pianosnaren. Daarmee speelt de pianist een van de beroemdste muziekstukken van John Cage, 'Sonates en tussenspel voor geprepareerde piano'. Ook de solodanser in deze voorstelling is omwikkeld met plastic en komt temidden van de kleurrijk vormgegeven ballonwezens tot leven.

Het prikkelende jeugdtheaterfestival Tweetakt is hiermee geopend en speelt elke dag tot in de late uurtjes op allerlei locaties in Utrecht. Let niet alleen op de vele muziek- , dans- en theatervoorstellingen uit Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië en vooral België. Houd ook de veelbelovende bandjes in de gaten die iedere avond op het festivalterrein op De Neude muziek maken.

HHHHH

Te zien t/m 7 april op diverse locaties in Utrecht. www.tweetakt.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden