Tweespalt in de Navo over toekomst van Afghanistan

Mark Rutte en de Franse president François Hollande. Beeld REUTERS

In een goed getimede verklaring hebben de taliban alle Navolanden opgeroepen nog dit jaar hun troepen terug te trekken uit Afghanistan, in navolging van Frankrijk. De nieuwe president Hollande heeft gezegd dat Frankrijk nog dit jaar alle troepen uit Afghanistan haalt, twee jaar eerder dan gepland.

De terugtrekking van de Navo in 2014 uit Afghanistan is een van de belangrijktste thema's van de tweedaagse Navo-top die gisteren is begonnen in Chicago. Meer dan vijftig wereldleiders zijn uitgenodigd.

De taliban stellen in hun verklaring dat het draagvlak voor de militaire aanwezigheid in Afghanistan onder zowel de Afghaanse bevolking als bij de Navolanden klein is en dat politici naar de bevolking moeten luisteren.

Fondsen
De Amerikaanse president Obama en de Afghaanse president Karzai spraken gisteren over details van de terugtrekking. Na afloop zei Obama dat de Navo het eens is over een strategie voor de hulp aan Afghanistan na 2014.

Dat is bluf. Binnen de Navo tekent zich een tweespalt af tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aan de ene kant, en de continentale Europese lidstaten aan de andere kant. De eerste twee zijn vooral gericht op het vinden van fondsen om het Afghaanse leger en de politie na 2014 te blijven betalen.

Het is duidelijk dat het straatarme Afghanistan dit niet zelf kan. Als Obama stelt dat er eensgezindheid is, bedoelt hij dat tijdens de top inmiddels genoeg landen hebben beloofd het Afghaanse leger na 2014 met substantiële bedragen financieel te ondersteunen.

Opbouw van de rechtsstaat
Maar de andere Navolanden willen dat er óók goede afspraken komen over de opbouw van de rechtsstaat, omdat zij vrezen dat de veiligheid in het land anders van korte duur is. Premier Rutte onderstreepte dat gisteren nog eens in Chicago. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vinden dat dit geen Navotaak is.

Nederland heeft wel alvast toegezegd 30 miljoen euro ter beschikking te stellen in 2015, 2016 en 2017 voor de ondersteuning van de Afghaanse veiligheidsdiensten. "Dat is een eerlijk aandeel", aldus minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal in Chicago. "Ik heb hier in de wandelgangen begrepen dat de andere landen dat ook vinden."

Volgens schattingen is de komende tien jaar ruim 3 miljard euro per jaar nodig voor het Afghaanse leger en de politie. De Amerikanen zullen twee derde voor hun rekening nemen.

Protesten
Actievoerders buiten het Navo-conferentiecentrum protesteerden intussen tegen de kosten van de oorlog in Afghanistan. Volgens hun spandoeken en kreten moet het geld naar banen en gezondsheidszorg.

In een stad die is vergeven van politie, maakten de demonstranten zich gisteren ook kwaad over de arrestatie zaterdag van drie demonstranten. De drie Amerikanen van begin twintig wilden volgens de autoriteiten een aanslag plegen op het campagnekantoor voor de herverkiezing van president Obama. Maar volgens omstanders wil de politie met hun arrestatie alleen andere demonstranten afschrikken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden