Tweespalt bij Noord-Ierse unionisten

BELFAST (AP) - Binnen de Noord-Ierse protestantse gelederen is felle strijd ontstaan over het besluit van de leider van de grootste partij, de Ulster Unionisten, om mee te doen aan het Noord-Ierse vredesoverleg.

De radicale protestantse dominee Ian Paisley weigert koste wat het kost onderhandelingen in te gaan waaraan ook de katholieke aartsvijanden van Sinn Fein deelnemen. David Trimble, leider van de Ulster Unionist Party (UUP) vindt dat alle protestantse partijen, ook de Democratic Unionists van Paisley, één front moeten vormen nu voor het eerst Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Ierse republikeinse leger Ira, deelneemt aan het overleg.

Trimble heeft al fel uitgehaald naar Paisley vanwege diens halsstarrigheid, en verweet hem een 'wegloopmentaliteit'. Paisley reageerde gisteren woedend op deze kritiek en wierp Trimble voor de voeten dat hij door de knieën is gegaan voor een stel terroristen en verraad pleegt aan de unionistische zaak.

Hoewel de UUP deze week zelf nog niet aan de onderhandelingstafel is verschenen, ligt het in de bedoeling dat dit begin volgende week wel gebeurt. Vooral om de rank and file van de UUP nog wat tijd te geven om aan het idee van onderhandelen met de door de unionisten zo verafschuwde Sinn Fein te wennen, hebben de organisatoren - Groot-Brittannië en Ierland - in overleg met de Amerikaanse onderhandelingvoorzitter en oud-senator George Mitchell het overleg verdaagd tot maandag.

Aansluiting

Paisley herhaalde gisteren echter dat hij nooit met Sinn Fein rond de tafel zal gaan zitten. Het overleg is volgens de dominee zo opgezet dat er hoe dan ook gesproken moet worden over de aansluiting van Noord-Ierland bij Ierland, waartegen zijn partij zich fel verzet. “Je kunt de unie niet verdedigen door te bepalen dat er tijdens onderhandelingen over gesproken wordt” zei Paisley. Trimble verzekerde dat ook voor zijn partij de opheffing van het Britse bestuur in Noord-Ierland onbespreekbaar is.

Sinn Fein-leider Gerry Adams en de Ierse premier Bertie Ahern komen vandaag in Dublin bijeen. Ahern zei te hopen dat álle unionistische partijen naar het overleg komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden