Tweeluik over Beatrix bij RTL

Ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum, zendt RTL4 vanavond en volgende week zaterdag 23 april, een tweeluik uit over koningin Beatrix. Ze heeft in de afgelopen 25 jaar vooral een imago opgebouwd van een perfectionistische en doortastende vorstin. Maar wie gaat er schuil achter het koninklijke masker?

Royalty-expert Erik Mouthaan, verslaggever van 'RTL Nieuws', leidt de kijker door het leven van Beatrix. Van haar ongedwongen kindertijd in ballingschap in Canada, tot de recente affaires rond Mabel en Margarita en de dood van haar man Prins Claus.

Hoe was ze als kind? Hoe heeft ze zich voorbereid op de troon? En hoe verliepen haar eerste 25 jaar als staatshoofd? In zijn verhaal geeft Mouthaan inzicht in haar diepere beweegredenen, aan de hand van informatie afkomstig uit de directe omgeving van de koningin.

Zo komen in 'Beatrix: Achter Het Koninklijk Masker' onder anderen aan het woord: Laurens Jan Brinkhorst (minister, studiegenoot van Beatrix en grootvader van een gezamenlijk kleinkind), Huub Oosterhuis (vriend van Claus), Dries van Agt (oud-premier), Christian Graf van Krockow (Duitse jeugdvriend van Claus), Anneke Cazius (hofdame op Soestdijk in de jaren 1945-1950), dhr. H. Meilink (tekenleraar van Beatrix op Soestdijk) en Gé Huisman (lerares Beatrix op de basisschool).

Aan de orde komen onder andere haar ballingschap tijdens de oorlog en haar gedrag op de Kees Boekeschool tussen 1945 en 1947.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden