Tweelaags begraven verhit Veerse geesten

Kosten van begraafplaatsen voor veel gemeenten te hoog

In Veere is opschudding ontstaan over het plan om oude grafvelden op te hogen en opnieuw te gebruiken. De Zeeuwse gemeente ziet dat als optie om kosten te besparen.

In Veere worden geen graven geruimd, omdat dat gevoelig ligt bij de inwoners. De gemeente zou de begraafplaatsen daarom moeten uitbreiden, maar dat is te duur.

In Veere kosten de gemeentelijke begraafplaatsen nu al jaarlijks acht ton. Slechts de helft van die kosten wordt gedekt door betaalde grafrechten. Daarom stelt het college van SGP/CU, CDA en PvdA/GroenLinks nu voor om een laag van één meter zand aan te brengen op oude graven. Volgende maand praat de gemeenteraad erover.

De Nederlandse gemeenten gaven in 2010 samen bijna 173 miljoen uit aan begraafplaatsen. "Ze kijken volop naar mogelijkheden om de kosten van begraven in te perken", zegt consulent Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Volgens hem eisen ze steeds vaker dat ook begraafplaatsen 'kostendekkend' zijn. Aan de andere kant is het voor begraafplaatsen moeilijker om de exploitatie rond te krijgen, omdat steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Daaraan valt voor begraafplaatsen minder te verdienen. Volgens Van Midwoud rust vooral in de refostrook ook een taboe op het ruimen van oude graven.

Ophogen is volgens Van Midwoud een relatief nieuwe oplossing. Het gebeurt in ieder geval ook in Reimerswaal, de buurgemeente waar Veere het idee heeft opgedaan. Elders besparen gemeenten geld door het onderhoud uit te besteden. Of ze slaan de handen ineen. "Kleine plattelandsgemeenten gebruiken elkaars grafdelfmachine en personeel", vertelt Van Midwoud.

Het Veerse plan ligt vooral in de achterban van SGP/CU en haar eigen CDA gevoelig, weet raadslid Karin Wouters-Kleinepier. "Bij ons niet zozeer vanwege de Bijbel, maar vanwege de nabestaanden. Mensen zijn dan bang dat ze de steen van een geliefde moeten komen weghalen." Haar partij heeft nog geen standpunt ingenomen. "Het was nooit een probleem, omdat er altijd ruimte was om uit te breiden", legt Wouters uit. "Het is ook heel waardevol dat je als opa of oma met je kleinkind over de begraafplaats kunt lopen, en het graf van jouw opa of oma kun aanwijzen. Je kunt de begraafplaatsen beschouwen als onze parken. Misschien moeten we daar met zijn allen aan meebetalen."

"Het is een centenkwestie en een ruimtekwestie", zegt raadslid Adri Roelse van lokale oppositiepartij Dorpsbelangen & Toerisme Veere. "Het is een vreemd idee, begraven boven oude graven. Maar het is beter dan ruimen." Veere telt veel graven van militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Wat Roelse betreft mogen die in ieder geval niet onder het zand verdwijnen.

Tweepersoonsgraf elders heel normaal
Overledenen boven elkaar begraven: elders doen ze het al jaren. In het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen bijvoorbeeld.

Maar anders dan in Veere gaat het daar niet om oude grafvelden die onder het zand verdwijnen. Er is vooruitgedacht: elk graf is al meteen geschikt voor twee personen, die kort na elkaar worden begraven. "Vanwege de ruimte, hè", verklaart Nico Kleijn, beheerder van het kerkhof van de Mariakerk. Ieder graf krijgt twee grafstenen.

"Vroeger stonden de stenen achter elkaar, maar dan moesten de nabestaanden om een andere steen heen kijken", zegt Kleijn. Nu staan de stenen met de ruggen tegen elkaar, beiden zichtbaar van een ander pad.

Wat nog vaker voorkomt, is het 'schudden' van oude graven: daarbij worden oude resten bij het ruimen van het graf naar onderen geschoven, om plaats te maken voor een nieuw graf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden