Tweekoppige slang

Henk van Halm maakt in Trouw (15 december) bij zijn beschrijving van een ’tweekoppige esculaapslang’ de klassieke vergissing: één slang met twee koppen. Dit is niet waar. Het betreft hier een van de acht vormen van een samengegroeide tweeling (doorgaans naar Chang en Eng Bunker Siamese tweelingen genoemd); een parapagus dicephalus. Het zijn dus twee slangen die één samengegroeid lichaam delen, en dus niet één slang met twee koppen. Hij had ze niet hoeven laten doden, ze zijn levensvatbaar en kunnen zich doorgaans goed redden. De twee slokdarmen monden uit in één maag. Een met deze twee slangen vergelijkbare menselijke parapagus dicephalus tweeling, de op 7 maart 1990 geboren zusjes Abigail en Brittany Hensel, kunnen zich met één lichaam doorgaans prima redden.

Barendrecht Erwin J.O. Kompanje

Een van de meest vervuilende typen auto’s (de PC Hooft-trekker) mag van de Europese Commissie nog vijf jaar langer de atmosfeer blijven verslechteren. Het argument van de industrie is belachelijk, maar de EC trapt erin. Vanwege diezelfde vervuiling wilde staatssecretaris Van Geel de roetfilter voor dieselauto’s invoeren; dit werd hem nog niet toegestaan omdat er dan sprake zou zijn van onjuiste concurrentie. Ik heb de indruk dat de belangen van het bedrijfsleven bij de EC in goede handen zijn, maar hoe zit het dan met die van de burger? Mag deze nog vele jaren deze giftige stoffen blijven inademen? Als dit soort zaken het beeld van de zogenaamde Europese samenwerking bepalen kunnen we er beter mee ophouden.

Berkel en Rodenrijs Kees Hoff

Ongeveer een halve eeuw geleden stond ik als jeugdig supporter op slechts enkele meters achter het doel van Frans Kok, de keeper van ADO in het Haagse Zuiderpark. De bal lag op de witte stip – daar achter stond soeverein Cor van der Hart (Fortuna ’54). Korte aanloop, een ziedend hard schot. De ADO-goalie ranselde (in de taal van toen) de bal in een bliksemsnelle reactie over de lat. Een formidabele prestatie! Van der Hart liep op zijn succesvolle tegenstander toe, omhelsde en feliciteerde hem met deze wonderbaarlijke redding. Dit beeld van die twee mannen is mij tot op de dag van vandaag bijgebleven. Wat een sportiviteit! Cor van der Hart: niet alleen robuust, maar ook een grootheid in zijn voetbaljaren.

Zoetermeer J.A. Molenaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden