Tweehonderd agenten grijpen elf 'kopstukken'

(TROUW)

De politie Den Haag heeft gistermorgen bij tien invallen elf leden van een jeugdbende in de Haagse wijk Den Haag Zuidwest gearresteerd. Tien jongens werden van hun bed gelicht en één werd in een auto aangehouden. Ze worden verdacht van inbraken, mishandeling, intimidatie en het veroorzaken van overlast. De leeftijd van de jongens varieert in leeftijd van zeventien tot 21 jaar.

De jongens maken deel uit van de jeugdbende rondom de Beresteinlaan. Deze jeugdgroep is vorig jaar nog van overlastgevend tot crimineel 'gepromoveerd'. Dat wil zeggen dat een groot deel van de leden zich voornamelijk bezighoudt met de zwaardere criminaliteit, zoals inbraken en geweldsdelicten.

De elf worden door politie, justitie en de gemeente Den Haag gezien als 'kopstukken', ook wel 'hotshots' genoemd. Naast deze elf horen nog zeker zestig jongeren bij deze bende. Deze groep bestaat voornamelijk uit Marokkanen, maar ze hebben ook contacten met Surinaams-Hindostaanse en Antilliaanse jeugdcriminelen.

Bij de invallen waren tweehonderd politieagenten betrokken, waaronder aanhoudingseenheden, rechercheurs, analisten, de korpsleiding en de wijkagenten van het politiebureau Beresteinlaan. Het onderzoek voor deze actie duurde ongeveer een jaar.

De politie noemt de aanhoudingen een 'actie tegen de georganiseerde criminaliteit'. Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) spreekt van een succes in de aanpak van criminele jeugdgroepen in Den Haag.

In de stad en de regio Den Haag staan elf jeugdgroepen omschreven als 'crimineel'. Alleen in de regio Utrecht zijn er meer, namelijk achttien criminele jeugdbendes.

In Nederland bestaan volgens het onderzoeksbureau Beke 976 problematische jeugdgroepen, waarvan 731 'hinderlijk', 186 'overlastgevend' en 59 'crimineel' zijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden