Tweedracht over omgaan met PVV woekert voort in CDA

Ernst Hirsch Ballin: 'PVV sluit verwijzend naar 'Henk en Ingrid' deel bevolking uit'

De CDA-prominenten minister Piet Hein Donner en de oude bewindslieden Ernst Hirsch Ballin en Ab Klink blijven het hartgrondig oneens over de vraag of het CDA met de PVV kan of moet samenwerken. In het vandaag te verschijnen themanummer van Christen Democratische Verkenningen blijkt dat de analyse van de drie CDA-politici over populisme als opkomend politiek verschijnsel vrijwel overeenkomt, maar dat dat tot verschillende antwoorden leidt op de vraag hoe ermee om te gaan.

Donner, Klink en Hirsch Ballin zijn het over één ding eens: zij geven alle drie het CDA een prominente rol in het bestrijden van populisme in de politiek. Klink en Hirsch Ballin zoeken de oplossing daarvoor echter in het nemen van maatregelen die het populisme, zoals dat vorm krijgt in de PVV van Wilders, moeten bestrijden. Donner zoekt het antwoord voor een deel in samenwerking.

De bijdragen van de drie CDA'ers aan het themanummer van de uitgaven van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA vormen voor een groot deel een rechtvaardiging van hun huidige positie. Klink en Hirsch Ballin proberen hun partij te overtuigen van de onmogelijkheid van een coalitie met de PVV, Donner is inmiddels minister in het kabinet dat afhankelijk is van de gedoogsteun van Geert Wilders.

Volgens Hirsch Ballin vormt populisme uiteindelijk een bedreiging voor de rechtsstaat. Ook Donner wijst erop dat de instituties van de rechtsstaat door het populisme gevaar lopen. Beiden verwijzen daarbij naar pleidooien van Wilders om de invloed van de politiek op de rechterlijke macht te vergroten.

Beiden wijzen er ook op dat een populistische partij als de PVV met de verwijzing naar de volkswil ('Henk en Ingrid', zoals Hirsch Ballin consequent schrijft) een deel van de bevolking uitsluit.

Volgens Donner zal het CDA als uitgesproken volkspartij dat nooit doen. Meerderheidsbesluiten zijn volgens hem meestal niet te vermijden, maar dat betekent niet dat het ware en wijze besluiten zijn. Een volkspartij zoekt daarom bij uitstek naar het gemeenschappelijke voor alle bevolkingsgroepen.

Het antwoord van Hirsch Ballin en Klink op de opkomst van het populisme van de PVV is luisteren naar de wensen van de achterban, maar geen samenwerking. Volgens Klink zijn sociaal-economische hervormingen, waar dit kabinet niet aan wil, belangrijk om op den duur niet gegijzeld te worden door de PVV. Hirsch Ballin bepleit meer geduld in besluitvorming en beleid en roept de politiek op meer uit te leggen, waarom wensen niet onmiddellijk in beleid kunnen worden omgezet.

Donner constateert juist dat, hoewel de uitgangspunten van een volkspartij als het CDA wezenlijk verschillen met het populisme, tegelijkertijd bij de uitgangspunten van de partij hoort dat niet de confrontatie wordt gezocht. Kiezers op de PVV dienen door samenwerking met die partij ervan te worden overtuigd dat aan hun zorgen recht gedaan kan worden zonder daarbij de belangen en waardigheid van anderen onrecht aan te doen, aldus Donner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden