Tweederde van de Nederlanders vertrouwt de kerk niet

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Het vertrouwen in de kerk was nog nooit zo laag. Noemde in 2006 nog ongeveer de helft van de Nederlanders de kerk een betrouwbaar instituut, in 2010 deed slechts 35 procent dat. De grootste kerken zagen een vijfde van hun leden vertrekken.

De kerk is het minst vertrouwde instituut. Zowel de geschreven pers als de politiek, vakbonden, en het rechtssysteem scoren fors beter. In 2000 vertrouwde 40 procent de kerk, zo'n 5 procent meer dan vorig jaar. Halverwege het afgelopen decennium beleefde het vertrouwen een opleving: in 2006 had ongeveer de helft van de bevolking vertrouwen in de kerk.

Dat blijkt uit het rapport De Sociale Staat van Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het dalende vertrouwen heeft volgens het SCP te maken met het nieuws over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Onduidelijk is welk aandeel de protestantse kerken in de dalende populariteit hebben.

Grootste organisatie
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de rooms-katholieke kerk zijn met 6 miljoen leden nog wel de grootste maatschappelijke organisaties. Ze laten de grote sportbonden, die samen bijna 4 miljoen leden hebben, achter zich.

Ook blijft de kerk een populaire bestemming voor giften. In 2009 gaf bijna de helft van de huishoudens aan kerkelijke en levensbeschouwelijke organisaties. Ter vergelijking: 13 procent droeg bij aan internationale hulp.

Negen procent van de Nederlanders zet zich vrijwillig in voor godsdienstige en levensbeschouwelijke organisaties. In 2004 was dat 10 procent.

Over de hele lijn slaat het SCP-rapport een sombere toon aan. De economie groeit het komende jaar minder en onze koopkracht zal de komende drie jaar dalen. Ook de bezuinigingen van het kabinet doen pijn, meent het SCP. Vrijwel iedereen krijgt met de negatieve gevolgen te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden