Tweedehands eekhoorn

Alles is te koop op Marktplaats. Beeld
Alles is te koop op Marktplaats.

Met het gemak waarmee je er tuinstoelen op de kop tikt, kun je op Marktplaats een oehoe, eekhoorn of python kopen, aldus de website van 'Vroege Vogels'. Dieren die gedoemd zijn hun leven te slijten in kooien, huiskamers en schuren.

Koos Dijksterhuis

In Pakistan zag ik iemand een beer martelen om hem te laten dansen. Ik zag een gekortwiekte arend vastgeketend aan een poot in een theehuis, ineengedoken tussen tientallen mannen. In Ghana zag ik apen in een kooi in de brandende zon snakken naar schaduw en water. Een Nederlander hield ze daar voor de gein.

In Nederland zijn uilen populair, dankzij Harry Potter. Dat je ze zo op Marktplaats kunt kopen, wist ik niet. Toch heb ik heel wat ge- en verkocht via Marktplaats. Dat moest ik maar niet meer doen. 'Vroege Vogels' ging op advertenties af, met een verborgen camera. Handelaars in wilde dieren dulden geen camera, ze hebben een slecht geweten.

De verborgen filmers van 'Vroege Vogels' vonden uilen in een garage onder een tl-balk. Waarom daar? Binnen stonken ze zo. Over stinken gesproken, ze troffen zelfs een stinkdier aan. Geschikt voor thuisgebruik, want de stankklieren waren verwijderd. Een eekhoorn-verkoper had ook een uit het bos geroofde zanglijster in de aanbieding. Twintig piek.

Er was zelfs een zwarte gier zonder papieren, een illegaal uit Amerika. Ze kregen een dwergooruil opgedrongen. Roofvogels, neusberen, wasberen, Afrikaanse egels, giftige slangen; alles verkrijgbaar op Marktplaats. En ooievaars: "Nog even wachten tot de eieren zijn uitgebroed, dan kun je er zo eentje meenemen!"

Vanavond 'Vroege Vogels' op Ned 2, 19.20 uur. 'Vroege Vogels' verzamelt handtekeningen voor een petitie tegen de handel op Marktplaats op www.vroegevogels.vara.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden