Tweede studie

Arjan Schakel levert ongezouten kritiek op mijn plannen voor het hoger onderwijs (Podium, 29 januari). Helaas richt hij zijn pijlen op een niet bestaand voorstel: de idee om voor dubbele studies dubbel collegegeld te vragen. Het is waar dat een universiteit of hogeschool niet meer dubbel wordt bekostigd als één en dezelfde student twee studies volgt, maar voor het collegegeld van de student heeft dat geen gevolgen. Op pagina 51 van het vorig week gepresenteerde Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan staat klip en klaar: De student hoeft maar één keer collegegeld te betalen als hij voor twee studies tegelijkertijd staat ingeschreven.

Een tweede misvatting van Schakel is dat universiteiten voortaan geld zouden krijgen via prestatiecontracten. Ik ga inderdaad met hogescholen en universiteiten afspraken maken over wat zij doen met het geld dat zij krijgen, maar zal dat niet koppelen aan de reguliere bekostiging. Effectiever is het om de ambities en prestaties van onderwijsinstellingen openbaar te maken zodat iedere student instellingen kan vergelijken. Reken maar dat instellingen hun best zullen doen, niemand wil onderaan de lijstjes bungelen.

Ik ben het met Schakel eens dat breed opgeleide studenten van grote waarde zijn voor onze samenleving. Dat is juist één van de gedachten achter de huidige invoering van de Bachelor-Master structuur: brede oriëntatie tijdens de Bachelor, specialiseren in de Masterfase. Hoofdlijn van mijn visie op het hoger onderwijs is dat instellingen èn studenten uitgedaagd worden ambities te durven tonen. Het hoger onderwijs in Nederland is internationaal gezien goed, maar we moeten ons de ambitie stellen deze positie te behouden en liever nog te versterken. Instrumenten als collegegelddifferentiatie, selectie en prestatieafspraken kunnen daar een bijdrage aan leveren. Uiteraard zonder de toegankelijkheid in gevaar te laten komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden