Tweede scherm moet kijker informeren bij Kamerdebat

Een paar duizend mensen kijken dagelijks naar politieke debatten op de televisie, maar Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg is bang dat zij vaak niet snappen wat ze zien. Daarom wil ze een tweede scherm met uitleg over wat er gebeurt. Ook zint ze op een platform waar burgers met hun kennis en ervaring terecht kunnen.

Van Miltenburg kreeg dinsdag in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer het jaarboek parlementaire geschiedenis uitgereikt. Van Miltenburg greep het thema - 200 jaar republiek van Oranje - aan om met een aantal voorstellen te komen waarmee het parlement wordt aangepast aan de moderne tijd.

Naast politieke partijen, vakbonden en belangenorganisaties, ziet ze een nieuwe groep: de individuele, mondige burger. Die komt onvoldoende aan zijn trekken: "De mondige burger kan alles zien maar kan niet alles volgen. De mondige burger kan alles roepen maar voelt zich niet gehoord."

De Kamervoorzitter vermoedt dat de rituelen in de Kamer zo onbegrijpelijk zijn, dat mensen zich bij de uitzending van een debat eerder buitengesloten voelen dan betrokken. Een tweede scherm met informatie over de procedures, de regels en de politici kan daarbij soelaas bieden.

Ook wil de voorzitter een platform in het leven roepen waar mensen andere betrokken burgers ontmoeten, ervaringsdeskundigen, wetenschappers en wat haar betreft ook querulanten. Kamerleden kunnen daar hun oor te luisteren leggen. De voorzitter is ervan overtuigd dat burgers zich op deze manier makkelijker gaan herkennen in Den Haag.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden