Tweede ronde nodig bij Colombiaanse verkiezingen

Presidentskandidaat Ivan Duque  Beeld EPA
Presidentskandidaat Ivan DuqueBeeld EPA

Bij de presidentsverkiezingen in Colombia is geen van de kandidaten erin geslaagd een absolute meerderheid te behalen. Daarom is er een tweede stemronde nodig.

Redactie

De rechtse kandidaat Ivan Duque behaalde gisteren tijdens de eerste stemronde wel de meeste stemmen. Nadat 97 procent van de stemmen geteld waren, had hij de steun van 39,1 procent van de kiezers.

Op de tweede plaats eindigde de linkse kandidaat Gustavo Petro met 25,1 procent van de stemmen. Omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van het aantal stemmen behaalde, nemen de twee het in de volgende ronde tegen elkaar op. Op 17 juni moeten de kiezers opnieuw naar de stembus.

Afvaller is de nummer drie, centrumkandidaat Sergio Fajardo met 23,8 procent.

Afspraken Farc

De winnaar van de verkiezingsronde op 17 juni volgt de huidige president Juan Manuel Santos op. Die kreeg in 2016 de Nobelprijs voor de vrede maar mocht zich na twee ambtstermijnen niet kandidaat stellen voor een derde termijn. Santos kreeg de Nobelprijs voor de inspanningen die hij leverde om een vredesakkoord met de linkse guerrillabeweging Farc te bereiken.

Duque, kandidaat van de rechtse partij PDC, wil het verdrag aanpassen. Hij vindt dat er in het akkoord teveel tegemoetkomingen aan de Farc zijn gedaan. Duque stelt dat voormalige Farc-kopstukken vervolgd moeten worden voor oorlogsmisdaden. Petro wil vasthouden aan het akkoord dat Santos met de Farc heeft gesloten.

Lees ook: Colombia wankelt naar de stembus

Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen neemt het geweld in Colombia toe. De onveiligheid en teleurstelling zijn een tijdbom onder het vredesproces na het akkoord met Farc.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos mocht zich niet herkiesbaar stellen voor een derde termijn. Beeld EPA
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos mocht zich niet herkiesbaar stellen voor een derde termijn.Beeld EPA
Aanhangers van presidentskandidaat Ivan Duque vieren een feestje. De winst is echter nog niet voldoende, op 17 juni volgt er een tweede ronde. Beeld AFP
Aanhangers van presidentskandidaat Ivan Duque vieren een feestje. De winst is echter nog niet voldoende, op 17 juni volgt er een tweede ronde.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden