Tweede ronde Afghaanse verkiezingen afgeblazen

De uitdager van president Karzai, dr. Abdullah, bij zijn aankondiging zich terug te trekken uit de race om het Afghaanse presidentschap. (FOTO AP) Beeld
De uitdager van president Karzai, dr. Abdullah, bij zijn aankondiging zich terug te trekken uit de race om het Afghaanse presidentschap. (FOTO AP)

De tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen gaat niet door. Dat heeft het hoofd van de Afghaanse kiescommissie maandag bekendgemaakt.

Het doorgaan van de tweede ronde, komende zaterdag, was onzeker geworden sinds oud-minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah zijn kandidatuur zondag introk, waardoor president Hamid Karzai als enige kandidaat overbleef. Abdullah zegt zich te hebben teruggetrokken omdat hij niet gelooft dat de verkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen. De eerste ronde, in augustus, werd bezoedeld door grootscheepse fraude. Het hoofd van de kiescommissie, Daoud Ali Najafi, zei niet waarom is besloten van een tweede ronde af te zien en of Karzai en Abdullah bijvoorbeeld een akkoord hebben bereikt over machtsdeling. Vast staat wel dat ze daarover zondag nog spraken.

Nadat Abdullah zich had teruggetrokken zei Karzai dat de tweede ronde wat hem betreft zou doorgaan, maar in de Afghaanse wet staat niet duidelijk wat er moet gebeuren als er nog maar één kandidaat over is. De gedachte ligt voor de hand dat de overweging dat een nieuwe verkiezingsronde geweld met zich zou meebrengen een rol heeft gespeeld in het besluit om van een tweede ronde af te zien.

VN-chef blij met schrappen tweede ronde

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft het besluit van de Afghaanse kiescommissie om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te schrappen, verwelkomd. Hij feliciteerde president Hamid Karzai met zijn herverkiezing.

Het besluit dat de tweede ronde is afgelast werd bekendgemaakt kort nadat VN-secretaris-generaal voor een onverwacht bezoek in Afghanistan was aangekomen. Als officiële reden voor Bans komst naar Kabul werd opgegeven dat hij de Afghanen wil verzekeren van de voortdurende steun van de VN. Een aanslag op een gastenverblijf voor VN-medewerkers in Kabul deed vorige week de vraag rijzen of de VN zijn aanwezigheid in Afghanistan zal terugschroeven. Na een aanslag op het VN-hoofdkantoor in Bagdad in augustus 2003, waarbij onder anderen VN-gezant Sergio Vieira de Mello om het leven kwam, bleef de VN gewoon zijn werk doen in Irak. Toen er twee maanden later opnieuw een aanslag werd gepleegd sloot de VN echter zijn kantoren in het land. Ban zei maandag dat de VN in Afghanistan blijft. Hij zal zowel met Karzai als met Abdullah praten.

'Herverkiezing Karzai is staatsgreep'

De kring rond de Afghaanse ex-presidentskandidaat Abdullah Abdullah verwerpt het besluit van de kiescommissie om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te schrappen en Hamid Karzai uit te roepen tot winnaar van de stembusgang. ,,Winnen zonder verkiezingen is een staatsgreep'', zei een adviseur van Abdullah. De oppositieleider zelf heeft nog niet op het besluit gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden