Tweede man Farc omgebracht

amsterdam – - De tweede man van de Colombiaanse guerrillabeweging Farc is gedood door het leger. Mono Jojoy, de militaire commandant van de Farc, werd met zo’n 20 andere guerrillastrijders gedood bij een aanval op zijn basis in de regio Macarena.

Mono Jojoy – echte naam Jorge Briceño en naar verluidt 57 jaar oud – gold als een levende legende. Hoewel de Farc opereert in losse groepen, ’fronten’ genaamd, zou Jojoy de militaire strategie van de beweging als geheel aansturen en verantwoordelijk zijn voor grote aanslagen.

De commandant die al sinds 1975 bij de Farc was, was bovendien jarenlang de meerdere van de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Die was zijn assistent en vertaalde voor hem. Volgens sommige berichten zou Nijmeijer onder de doden zijn, maar eerder was juist gemeld dat zij onlangs naar een andere Farc-eenheid was gestuurd, omdat het leger Jojoy op de hielen zat. Haar nieuwe commandant zou Mauricio heten.

De aanval op het kamp van Mono Jojoy begon maandagavond. Hij leefde volgens de Colombiaanse regering op een driehonderd meter lang terrein in de jungle, voorzien van vele vluchttunnels en een betonnen bunker die hem moest beschermen bij een bombardement. Nadat de aanval vanuit de lucht was ingezet met ruim 30 gevechtsvliegtuigen en 27 helikopters, raakten grondtroepen woensdag in gevecht met guerrillastrijders. Gisteren was alleen van Mono Jojoy nog de identiteit vastgesteld. Vijf militairen raakten bij de operatie gewond.

Voor de net aangetreden president Juan Manuel Santos is de dood van Jojoy een enorm succes. Santos noemde de actie ’de zwaarste klap voor de Farc uit zijn hele bestaan’, belangrijker nog dan de bevrijding van voormalig presidentskandidate Ingrid Betancourt en drie Amerikaanse gijzelaars in 2008. Santos was in die tijd defensieminister onder president Uribe, de man die sinds 2002 met een groot offensief de Farc steeds verder in het nauw heeft gedreven.

Analisten verwachten dat de slagkracht van de Farc door de dood van Jojoy verder zal afnemen. Van de dertigduizend guerrillero’s in 2002 zouden er nog achtduizend over zijn, en na de dood van Jojoy worden nieuwe deserties verwacht. Veel eenheden zouden vrijwel alleen nog vechten voor hun aandeel in de drugshandel. Het Colombiaanse leger zegt ook de belangrijkste nog levende leider, Alfonso Cano, op het spoor te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden