Tweede Maasvlakte

We gaan naar het strand. Gloednieuw strand, breed, wit en rustig, op een onverwachte locatie.

JOHAN NEBBELNG

Aan het einde van een lange, lange weg - een weg over een desolaat industriegebied waaraan geen einde lijkt te komen - is daar eindelijk het langverwachte bordje. Dan nog is het zeker tien minuten rijden voor het reisdoel zich aandient in de vorm van een ruim bemeten parkeerterrein, met frietkot. Een bezoek aan het strand van de Tweede Maasvlakte is een expeditie die doorzettingsvermogen vergt.

Een ingewikkeld vormgegeven betonnen trap voert over een hoge duin, waarachter - toch nog verrassend - een écht strand blijkt te liggen. Een tweehonderd meter brede zandstrook, goed gevuld met badgasten. Daarachter schittert het grijsgroene water van de Noordzee in het felle zonlicht.

Aan niets is te zien dat dit kunstmatig, opgespoten strand nog maar drie jaar oud is. Het is aangelegd als vervanging van het oude Slufterstrand, dat een paar honderd meter verderop spontaan ontstond na de aanleg van de Eerste Maasvlakte, begin jaren zeventig. Dik dertig jaar later moest het Slufterstrand plaatsmaken voor de uitbreiding van het Rotterdamse industriegebied.

Rode, groene en zwarte vliegers duikelen in de strakblauwe lucht, langs de verre horizon trekken traag trawlers en containerschepen, links tekent zich de kustlijn af van Goeree-Overflakkee.

Een straf windje voert de geur van zonnebrandcrème mee. Achter een zandbank patrouilleert het oranje bootje van de Rotterdamse Reddingsbrigade.

"Mooie dag. Proost!" Oud-collega's Pieter Smeets (51) en Sylvie Londerman (40) - beiden in between jobs - genieten van de zon, de zee, elkaars gezelschap en een mooi wit wijntje uit de koelbox. Het nieuwe strand is een fijn strand, vinden de twee Rotterdammers. Ze komen er regelmatig, liefst tegen het einde van de middag. "Lekker rustig. Niet dat opgefokte gedoe van mensen met tatoeages, zoals je bij Hoek van Holland ziet."

Vanuit Rotterdam is het strand goed bereikbaar, files staan er nooit. "En het parkeren is gratis. Waar vind je dat nog?" Dat er amper voorzieningen zijn, zoals strandtenten of toiletten, stoort hen niet. "Welnee, we hebben geen behoefte aan drukte en stampende muziek. Als we naar het toilet moeten?" Smeets gebaart naar de zee. "Gewoon even het water in. De zee is groot, dat plasje van ons spoelt zo weg."

Toch, een beetje missen ze het oude Slufterstrand wel. "Het was er anarchistischer. Iedereen deed wat-ie wilde; er waren feesten en in de duinpannetjes gebeurde alles wat God verboden had. Hier is het georganiseerder."

De Goudse vriendinnen Kasia van Zanten (33) en Wendy de Vries (37) hebben het zich gemakkelijk gemaakt op badhanddoeken, terwijl hun dochters Nina (6) en Yana (3) in het ondiepe water achter een zandbank rondspetteren. Kasia, van Poolse afkomst, noemt zich 'een echte strandliefhebber'. "Dat vind ik ook zo fijn van Nederland: de zee en het strand zijn altijd dichtbij."

De moeders zijn voor het eerst hier, na een tip van een kennis. Het valt niet tegen. "Op Zandvoort of Scheveningen is het zo druk dat je de kinderen niet goed in de gaten kunt houden. Hier is dat geen probleem", zegt Wendy, die intussen geen oog van de kinderen afhoudt. Kasia knikt. "Volgende keer neem ik mijn man mee. Dan gaan we lekker met het hele gezin."

Honderd meter verderop staat Piet van Dijk (68) uit Vlaardingen op uit zijn klapstoel, waardoor zichtbaar wordt dat hij echt over zijn héle lichaam diep gebronsd is. De gepensioneerde Shell-medewerker is, samen met zijn echtgenote Lenie (54), vaste gast op het naaktstrand van de Maasvlakte. Hij heeft zelfs een vakantiewoning gekocht in het nabijgelegen Oostvoorne, zodat hij nooit ver hoeft te reizen naar zijn favoriete plekkie. "Ik zit hier 's zomers elke dag, vanaf 9.00 uur 's ochtends. Mijn eigen zwembad voor de deur; man, wat wil je nog meer. Op het naaktrand is de sfeer gemoedelijker. Je maakt er makkelijk vrienden."

Naaktrecreanten vormen een ander type publiek dan doorsnee strandliefhebbers, weet echtgenote Lenie: "Als je aan het einde van de dag langs het strand kijkt, zie je overal troep liggen. Behalve op het naaktstrand."

Tegen het einde van de middag begint het strand leeg te lopen. Badgasten beklimmen schoorvoetend de duin. Bovenop kijken velen nog even achterom, alsof ze de aanblik van strand, zon en zee in hun herinnering willen etsen. Dan rechten ze de rug en wenden de blik dapper naar voren.

Het verschil met wat zich daar voor hen ontvouwt kon niet groter zijn dan met wat achter hen ligt. De weg naar huis voert door een hels industrielandschap van rokende schoorstenen, chemische installaties, opslagtanks, pijpleidingen en havencomplexen.

undefined

Nieuw land en strand

Het strand van de Tweede Maasvlakte ligt op ongeveer 35 kilometer van Rotterdam, aan het einde van de A15. Het is acht kilometer lang en bestaat uit drie delen. Het noordelijke stuk is een activiteitenstrand, bestemd voor onder meer (kite)surfers en vissers, het middendeel is een recreatiestrand en het zuidelijk deel is een natuur- en vogelstrand. Een klein deel van het recreatiestrand is bestemd als naaktstrand (dit is aangegeven door borden). Op de drie grote parkeerplaatsen met in totaal 1.500 plaatsen is parkeren gratis. Horeca- en toiletvoorzieningen zijn beperkt aanwezig. Nabij het strand ligt het Informatiecentrum Futureland met een vaste expositie over de aanleg en inrichting van de Tweede Maasvlakte. Het strand is niet te bereiken met openbaar vervoer. Zie ook: www.maasvlaktestrand.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden