Tweede kans voor Noord-Ierse regering

BELFAST - De premiers van Groot-Brittannië en Ierland, Tony Blair en Bertie Ahern, zijn gisteren gesprekken begonnen om het Noord-Ierse vredesproces weer op gang te helpen.

Ze hebben de protestante en katholieke leiders in Noord-Ierland daartoe een ontwerpverklaring van 28 pagina's gepresenteerd, aldus de BBC. De sleutelkwestie: hoe krijgen we een normale situatie in Noord-Ierland, zonder Ira en andere paramilitaire groepen.

In Hillsborough Castle, net buiten Belfast, praatten de twee leiders met vertegenwoordigers van de Noord-Ierse partijen die in 1998 het vredesakkoord ondertekenden. In oktober vorig jaar schortte Groot-Brittannië het zelfbestuur van protestanten en katholieken op toen bleek dat het Ierse republikeins leger (Ira) de Noord-Ierse eenheidsregering én het Britse Bureau voor Noord-Ierse zaken bespioneerde. Vier mensen werden in staat van beschuldiging gesteld wegens spionage.

Trimble, premier van de Noord-Ierse regering, dreigde met aftreden als Sinn Fein, de politieke vleugel van de Ira, in de regering zou mogen blijven zitten. Om het vertrek van Trimble en zijn partij, de Ulster Unionist Party (UUP), te voorkomen schortte de Britse regering het zelfbestuur op.

Doel van de besprekingen die nu zijn begonnen, is om na te gaan of het zelfbestuur kan terugkeren en de verkiezingen voor het Noord-Ierse parlement kunnen doorgaan die voor 1 mei op de agenda staan. Volgens de wet moet de stembusgang voor 21 maart definitief zijn vastgesteld.

Uit opiniepeilingen is gebleken dat Sinn Fein op een overwinning afstevent en groter zou worden dan de andere katholieke partij, de gematigde SDLP. De grootste protestantse partij, de Ulster Unionists van Trimble, zou stemmen verliezen aan de Democratic Unionist Party van de onbuigzame Ian Paisley.

Het vredesproces in Noord-Ierland is volledig ingezakt. Herstel lijkt alleen mogelijk als het Ira en de protestantse terreurgroepen besluiten dat ze overbodig zijn geworden, en zichzelf op termijn opheffen. In ruil zouden de Britten concessies willen doen richting Ira/Sinn Fein. Zo zou Londen een schema voorstellen om Britse troepen terug te trekken, en eisen willen inwilligen om de Noord-Ierse te hervormen. Om de protestanten te paaien heeft Londen 5 miljoen euro uitgetrokken voor het opkrikken van achterstandswijken, waar terreurgroepen hun aanhang hebben. Een van deze groepen, het UDA, heeft daarop een bestand afgekondigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden