Aangifte doen

Tweede Kamervoorzitter zet in op betere ondersteuning voor bedreigde parlementariërs

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp ziet dat Kamerleden vaker bedreigd worden en wil deze parlementariërs daarom beter ondersteunen.

Redactie Trouw

Een team dat Kamerleden helpt bij het doen van aangifte wordt uitgebreid en Bergkamp wil parlementariërs cursussen gaan aanbieden om met een bedreiging om te gaan, zo laat ze weten aan het ANP. “Dat is natuurlijk heel treurig en eigenlijk geen goed nieuws. Liever doen we dat niet.”

Volgens Bergkamp was het lang zo dat een beperkt aantal Kamerleden bedreigd werd, maar het probleem is de afgelopen tijd groter geworden. “Het is natuurlijk vreselijk als ik kijk naar wat Geert Wilders en ook Hugo de Jonge over zich heen krijgen. Maar ik zie ook een uitbreiding”, aldus Bergkamp. Ze wil daarom “een statement” maken. “Doe gewoon normaal, zou ik willen zeggen. En denk ook na voordat je iets plaatst op social media.” Naast onlinedreigementen komen volgens haar ook nog dreigbrieven binnen.

Bergkamp was al bezig met de uitbreiding van de Beveiligingsautoriteit van de Kamer, die de leden praktisch kan bijstaan en adviseren bij beveiligingskwesties. Er is nu een vacature opengesteld. Hoeveel mensen erbij moeten komen, weet de voorzitter nog niet precies: “We doen wat nodig is.” De cursussen die ze de volksvertegenwoordigers wil aanbieden, zullen onder meer gaan over omgaan met dreigementen, maar ook het beschermen van bijvoorbeeld privéadressen.

Er loopt ook nog een evaluatie van de veiligheid van het Kamergebouw zelf. Sinds deze zomer is het parlement gevestigd in een tijdelijk gebouw nabij het centraal station van Den Haag vanwege een verbouwing van het oude gebouw aan het Binnenhof. Of daar extra beveiligingsmaatregelen nodig zijn, wordt nog bekeken. Bergkamp wil op die evaluatie niet vooruitlopen.

Lees ook:
Amsterdamse twintiger verdacht van beramen moordaanslag op Rutte

De 22-jarige verdachte Yavuz O. werd deze zomer opgepakt op verdenking van onder meer het voorbereiden van een moordaanslag. Zowel online als offline deelde hij plannen om demissionair premier Rutte om te brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden