Tweede Kamerdebat: sancties tegen Rusland

Premier Mark Rutte overlegt tijdens de schorsing van het debat over de vliegtuigramp Beeld anp
Premier Mark Rutte overlegt tijdens de schorsing van het debat over de vliegtuigrampBeeld anp

In het Tweede Kamerdebat over de rampvlucht MH117 wordt flink gediscussieerd over sancties tegen Rusland. Vanuit verschillende hoeken wordt aangedrongen op een scherpere houding tegenover Poetin.

Rutte zei dat Europa nieuwe sancties tegen Moskou zal afkondigen als de Russen niet zouden meewerken aan het beveiligen van de rampplek in Oekraïne. Twee andere 'triggers' voor sancties zijn als blijkt dat Rusland betrokken is bij het neerhalen van het vliegtuig en als het Kremlin de separatisten in het oosten van Oekraïne blijft steunen.

Vooral dat laatste is aan de orde, aldus de premier. Als Moskou geen afstand neemt van de separatisten, volgen sancties die de financiële en technologische sector van het land zullen treffen. Ook is er een 'ambitie' voor een wapenembargo. 'Nederland is daar voorstander van.'

Fundamenteel veranderen van houding
D66 hamerde er in het debat op dat onze houding met Rusland fundamenteel moet veranderen. De partij wil nieuwe sancties tegen Rusland waaronder een Europees wapenembargo.

Regeringspartij PvdA dringt aan op een Europese top van staats- en regeringsleiders over nieuwe stappen tegen Rusland. Dat bleek vandaag in de Tweede Kamer waar gesproken wordt over het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines.

'Raad moet tot conclusie komen'
Premier Mark Rutte voelt hier ook wel voor. Hij stelt daarbij wel een voorwaarde. 'Dan moet de Raad wel tot een conclusie komen.' Binnen Europa is verdeeldheid over vervolgstappen. Rutte zei hier steeds over in contact te staan met andere regeringsleiders om tot een eenheid te komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden