afscheid

Tweede Kamer zwaait Samsom uit

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Tweede Kamer heeft vanmiddag afscheid genomen van Diederik Samsom. De gewezen PvdA-leider besloot vorige week het veld te ruimen nadat hij de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij had verloren van Lodewijk Asscher. Samsom zat sinds 2003 in de Kamer.

Samsom werd door een groot deel van de Kamer, en door premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur, getrakteerd op een staande ovatie. Alleen de SP, de PVV en de Partij voor de Dieren bleven zitten.

Kamervoorzitter Khadija Arib noemde Samsom 'onvermoeibaar en strijdlustig'. "Jij bent het type dat pertinent weigert te accepteren dat een dag slechts 24 uur telt'', aldus Arib.

Rutte omschreef Samsom als een 'ongelooflijke knokker', met wie hij het vaak oneens was maar die hij wel op zijn woord kon vertrouwen. "Altijd kwamen we eruit. Een afspraak met hem was echt een afspraak.'' Volgens de premier heeft Samsom een grote bijdrage geleverd aan het economische herstel van de afgelopen vier jaar. Het feit dat hij vertrekt op de dag waarop het CPB met cijfers kwam die dat herstel bevestigen noemt Rutte 'zuur'.

Dankbaar

In zijn afscheidswoord, uitgesproken door Kamervoorzitter Khadija Arib, zei Samson dankbaar te zijn voor 'alle mooie jaren' dat hij Kamerlid mocht zijn. Het economisch herstel van de afgelopen vier jaar "zou de cynici voor altijd tot zwijgen moeten brengen'', aldus Samsom.

Maar, vervolgde hij, "politiek gaat ook om vervoering, om inspiratie, om angst en om hoop. Daarin ben ik tekortgeschoten. Het is me onvoldoende gelukt om mensen te winnen voor de kracht van het compromis. Uiteindelijk vormde die tekortkoming de basis voor mijn voortijdig vertrek.''

Het voorzitterschap van de fractie wordt tot de verkiezingen ingevuld door PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die sinds vorig jaar al de nummer twee binnen de fractie was.

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Emre Ünver vervangt Samson de komende maanden als Kamerlid. Ünver, die woensdag wordt beëdigd, zal zijn Kamerlidmaatschap combineren met zijn werk in de Amsterdamse raad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden