Tweede Kamer wil voor ouders pijnlijke wet aanpassen

Een zwangerschap, een ongebruikte wieg, een stapel rompertjes. Een doodgeboren kindje laat een spoor van herinneringen achter, maar volgens de huidige wetgeving heeft het nooit bestaan. Dat moet anders, vindt een Kamermeerderheid: ook doodgeboren kinderen hebben recht op een geboorteakte. Ruim 82.000 mensen ondertekenden hiervoor een petitie die gisteren werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

Ouders van een doodgeboren baby krijgen nu alleen een 'akte van een levenloos geboren kind', maar die wordt niet verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). De achterliggende gedachte is dat ouders dan post zouden krijgen voor het dode kind van bijvoorbeeld de Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank. De petitie werd gestart door Natasja Geyteman en Jeannette Rietberg die zelf een kindje verloren voor de geboorte.

Een meerderheid van de Tweede Kamer - onder meer PvdA, D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP - steunt het idee om een geboorteakte af te geven voor doodgeboren kinderen. Maar of dat ook moet betekenen dat deze kinderen worden bijgeschreven in de BRP is niet zeker. Volgens de verantwoordelijke minister Ronald Plasterk (binnenlandse zaken) stuit dat op administratief-technische problemen.

Ingrid de Caluwé (VVD) zegt daarom: "Ik wil hier niemand op voorhand blij mee maken. Eerst moeten we uitzoeken of bijschrijving in het BPR mogelijk is. Zo niet dan moeten we een andere oplossing zoeken, want ik sta positief tegenover dit burgerinitiatief."

Het bijschrijven is volgens Jaap Doek, emeritus hoogleraar kinderrecht aan de Universiteit Leiden, geen probleem: alle kinderen hebben het recht direct na hun geboorte geregistreerd te worden, schrijft hij in een blog voor de universiteit.

"De schokkende praktijk is dat het doodgeboren kind niet bestaat in het geboorteregister, maar alleen in het register van de dood." Volgens Doek geeft de Nederlandse wet geen helder antwoord, maar staat niets registratie van een doodgeboren kindje in de weg.

In zijn terughoudendheid ziet minister Ronald Plasterk twee belangrijke dingen over het hoofd, schrijft Doek: ten eerste verergert het verdriet van ouders doordat ze alleen een 'doodsbewijs' krijgen. Ten tweede moet ieder kind direct na de geboorte geregistreerd worden, ongeacht de status.

Plasterk heeft de initiatiefnemers uitgenodigd voor een gesprek op 4 april. Pas daarna wil hij nadenken over eventuele maatregelen. Veel werk is het niet om de regels te veranderen, denkt Roos Schlikker, een van de ouders. "Het gaat om de grens tussen 'buik' en 'geen buik'. Het rare is dat je kind wel wordt geregistreerd als het direct na de geboorte overlijdt, zelfs al is het pas 24 weken. Volgens de wet heeft jouw kind niet bestaan. Dat is voor veel ouders ontzettend pijnlijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden