Tweede Kamer wil opheldering van Kaag over Nederlands geld voor Brits Oxfam

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlands belastinggeld is beland bij de de Britse tak van Oxfam, de hulporganisatie die in opspraak is vanwege seksueel wangedrag van medewerkers op Haïti.

Redactie

Minister Sigrid Kaag (ontwikkelingssamenwerking) heeft dit de Tweede Kamer laten weten. In de brief van de minister staat dat Oxfam Novib 15 miljoen euro heeft ontvangen van de Samenwerkende Hulporganisaties om de slachtoffers van de aardbeving in Haïti in 2010 te helpen. Van dat bedrag is 8,3 miljoen besteed via Oxfam in Groot-Brittannië.

Wat de VVD betreft wordt de organisatie alsnog financieel gekort, zegt Kamerlid Bente Becker, bijvoorbeeld door toekomstige subsidies te verlagen.

Kaag schrijft in haar brief dat een accountant op verzoek van Oxfam Novib onderzoek heeft gedaan naar de uitgaven van de Britse afdeling. Volgens de minister bleek daaruit dat er ‘geen fraude met programmamiddelen is gepleegd met hulpgelden’. Ook de Algemene Rekenkamer heeft de kwestie onderzocht en kwam tot hetzelfde oordeel. Daarmee is de zaak ‘afgehandeld’, aldus de ­Rekenkamer.

Informatie over schandalen

Voor de minister is dat niet het geval. Kaag bevestigt in haar brief namelijk ook dat het ministerie van buitenlandse zaken al in april 2012 is geïnformeerd over seksuele schandalen door personeel van het Britse ­Oxfam. Het ministerie kreeg destijds via Oxfam Novib een geanonimiseerd intern onderzoeksrapport in handen. “Dit rapport bevat een ­beschrijving van de geconstateerde misstanden”, aldus Kaag. Er valt ook in te lezen dat ‘het geldende sanctiebeleid is toegepast’. Oftewel: er zijn ‘verschillende medewerkers’ ontslagen.

De minister start een onderzoek om erachter te komen welke informatie het ministerie destijds exact heeft gekregen en wat daarmee gedaan is. Eind deze maand moet dat klaar zijn.

VVD’er Becker noemt het ‘werkelijk onbegrijpelijk’ dat het ministerie in 2012 op de hoogte was van de misstanden, ‘maar geen actie ondernam’. Ook het CDA wil opheldering van het kabinet. De Tweede Kamer zal spoedig, mogelijk volgende week al, met Kaag debatteren over de kwestie.

De minister praat komende ­dinsdag met de Nederlandse hulp- en ontwikkelingsorganisaties naar ­aanleiding van de Oxfam-affaire. Kaag: “Uitgangspunt is een zero ­tolerance-beleid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik verwacht dat elke ­organisatie mijn ministerie direct ­informeert over mogelijke misstanden.”

Door het misbruikschandaal bij het Britse Oxfam vertrekken leden bij het Nederlandse Oxfam Novib. Maar directeur Farah Karimi heeft de luxe niet om op te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden