Tweede Kamer wil opheldering over lobby rond statiegeld

Het onderzoek naar statiegeld van de Wageningen Universiteit is onzorgvuldig uitgevoerd. Beeld Censuur
Het onderzoek naar statiegeld van de Wageningen Universiteit is onzorgvuldig uitgevoerd.Beeld Censuur

De Tweede Kamer wil snel een debat met staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, milieu) over de lobby vanuit het bedrijfsleven én haar eigen ministerie rond het statiegeld. Aanleiding is berichtgeving vanmorgen in Trouw, waaruit blijkt dat een wetenschappelijk rapport van de Wageningen Universiteit (WU) over de kosten van het statiegeldsysteem sterk is beïnvloed.

Bart Zuidervaart

Dat onderzoek startte in 2009 en werd betaald door de verpakkingsindustrie. Op basis van het rapport dat de Wageningen Universiteit uiteindelijk opleverde, concludeerde toenmalig staatssecretaris Joop Atsma (CDA, milieu) dat het statiegeldsysteem 'peper- en peperduur' is. Hij pleitte er vervolgens voor het statiegeld op plastic flessen af te schaffen.

Het onderzoek, uitgevoerd door twee wetenschappers van de universiteit, blijkt onzorgvuldig. De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de WU wijst erop dat er tot twee keer toe geen 'review' (toetsing) plaatsvond. De commissie vindt het ook slordig dat de onderzoekers niet hebben vermeld dat het bedrijfsleven financier was van het rapport. Deze rapportage had nooit gebruikt mogen worden in het politieke debat over wel of niet afschaffen van statiegeld, vindt de integriteitscommissie.

Uit documenten in handen van Trouw blijkt ook dat het ministerie van infrastructuur en milieu, hoewel geen opdrachtgever, zich actief bemoeide met de inhoud van het rapport. Een hoge ambtenaar greep persoonlijk in en drong aan op aanpassingen in het onderzoek - wat vervolgens ook gebeurde.

Geschrokken
Diverse partijen reageren geschrokken op de berichtgeving. Een verzoek van de ChristenUnie om hierover een debat te houden met het kabinet, werd eerder vandaag gesteund door de coalitie (VVD, PvdA) en door het CDA.

Carla Dik-Faber (CU) zegt dat de lobby rond het statiegelddossier sterk is. "Het vervelende is dat wij als Kamerleden uiteindelijk zo'n rapport op ons bureau krijgen en op basis daarvan een belangrijk besluit dienen te nemen. Nu blijkt dat niet alleen vanuit de verpakkingsindustrie, maar ook vanuit het ministerie de inhoud ervan is bijgestuurd. Dat is echt zorgelijk."

PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek zegt: "Dit laat wederom zien dat de verpakkingsindustrie alle energie richt op het afschaffen van statiegeld. Het sterkt ons in de overtuiging dat we statiegeld moeten handhaven."

Het kabinet heeft vorig jaar uiteindelijk besloten het statiegeld niet af te schaffen. Volgens toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, milieu) hield de verpakkingsindustrie zich niet aan alle afspraken die gekoppeld waren aan het vrijgeven van het statiegeldsysteem. Zo zijn er winkels nog altijd teveel verpakkingen in omloop waar pvc in is verwerkt.

Lobby vanuit milieubeweging
De VVD heeft zich altijd hard gemaakt voor afschaffen van het statiegeld, maar moest zich schoorvoetend neerleggen bij het besluit van Mansveld. Het VVD-Kamerlid Remco Dijkstra steunde vandaag een debat over de kwestie, maar hij voegt eraan toe: "Het was een interessant verhaal in Trouw. Natuurlijk zijn er banden tussen de industrie en het ministerie. Maar als we hier straks in de Kamer over spreken, dan zal ik ook de andere kant belichten. De lobby vanuit de milieubeweging is zo mogelijk nog sterker. Het is te makkelijk om nu alleen te zeggen: wat de verpakkingsindustrie doet deugt niet."

null Beeld Censuur
Beeld Censuur

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden