Toenadering

Tweede Kamer wil niets weten van CDA-plan over Assad

Bashar al-Assad tijdens een interview met het Russische RT-UK, in Damascus op 06 november 2019. Beeld EPA
Bashar al-Assad tijdens een interview met het Russische RT-UK, in Damascus op 06 november 2019.Beeld EPA

De Tweede Kamer veegt de vloer aan met een voorstel van het CDA om toenadering te zoeken tot de Syrische president Bashar al-Assad. Ook de andere regeringspartijen zien het plan helemaal niet zitten.

Het idee is “een klap in het gezicht van miljoenen Syriërs” die slachtoffer zijn geworden van Assad, reageerde Bram van Ojik van GroenLinks. Volgens Sven Koopmans (VVD) moet Nederland hierin niet vooroplopen. “De stabiliteit is kapotgemaakt door Assad.” Coalitiepartner Sjoerd Sjoerdsma (D66) noemt Assad “IS in een net pak”. Vluchtelingen zijn bang voor het regime en zullen niet zomaar terugkeren, zei hij.

Overleg op het allerlaagste diplomatieke niveau is nodig om stabiliteit en wederopbouw van Syrië mogelijk te maken, aldus Martijn van Helvert (CDA). Als het land wordt opgebouwd kunnen de vluchtelingen volgens hem ook weer terug. Omdat Van Helvert buitenlandse IS’ers lokaal wil berechten, moet volgens hem ook met Assad worden gesproken.

De Syrische leider is als winnaar uit de burgeroorlog gekomen en er zit er niets anders op dan een “knieval” te maken, aldus Van Helvert. Hij stelde de kwestie aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van buitenlandse zaken.

Het kabinet wil ook geen dialoog met de Syrische leider. De Nederlandse ambassade in Damascus is al jaren dicht. In 2012 erkende het kabinet een koepel van Syrische oppositiepartijen als de legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk.

Lees ook:

De Koerden zien wel kansen in de terugkeer van Assad

Hans Jaap Melissen sprak voor Trouw in Noordoost-Syrië over de terugkeer van Assad. “Het regime is veel beter dan de Turken. De milities die met de Turken meekomen, dat zijn terroristen zoals IS”, zegt Keradeem Abdullah, op straat in Derik (Arabische naam: Al-Malikiyah), een plaats in Noordoost-Syrië, dichtbij de grens met Turkije. “Als de Turken hun gang hadden kunnen gaan, dan was er hier een genocide geweest”, voegt hij er nog aan toe.

Rusland spint garen bij de deal tussen Assad en de Koerden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden