Tweede Kamer wil morele code

Een Kamermeerderheid denkt na over een 'morele code' om het taalgebruik in de Kamer een halt toe te roepen. „We moeten stoppen met het beledigen van mensen die zich niet kunnen verweren", zegt CDA'er Jan Schinkelshoek.

1. U en uw collega's hebben inmiddels een gesprek gevoerd met Kamervoorzitter Verbeet over het taalgebruik tijdens de vergadering?

Schinkelshoek: „Ja, gisteren (woensdag, red.) hebben we een gesprek gehad met het presidium en de voorzitter om de brief die we haar vorige maand hebben gestuurd, nader toe te lichten. In die brief staat dat we af willen van de -wat ik noem- parlementaire schuttingtaal, zonder gelijk te grijpen naar de schrapbepaling (met deze in 2001 geschrapte bepaling kon de voorzitter ervoor zorgen dat ruwe taal niet in de Kamerverslagen terechtkwam,red.)."

2. Komt er dan een lijst met verboden woorden?

„Nee, we gaan niet zeggen: dit woordje mag wel en dit woordje niet. Dan krijg je een vorm van creativiteit die je niet moet willen. PvdA-collega Jeroen Dijsselbloem kwam met het idee om een moreel kader in het leven te roepen. Dat vonden we de moeite waard, dus gaan we nu bekijken hoe we dit concreet kunnen maken. Bijvoorbeeld door af te spreken geen mensen te beledigen die zich niet kunnen verweren, zoals ambtenaren of oud-Kamerleden. Ook moeten we niet langer bevolkingsgroepen kwetsen, ons er niet te grof over uitlaten. Hoe we dat precies vorm gaan geven, gaan we de komende weken bedenken."

3. Niet iedere fractie heeft destijds de brief ondertekend, is dat wel nodig voor zo'n morele code?

„Het gaat er niet om dat we met elkaar zitten te wachten op nieuwe regeltjes. We willen met elkaar afspreken dat we elkaar aanspreken als we bepaalde normen overtreden. Ook willen we de Kamervoorzitter een steuntje in de rug geven. In het Regelement van Orde staat dat ze Kamerleden het woord kan ontnemen als die te ver gaan, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Hoe ver de voorzitter kan gaan, is nog te vaag. Daarover moeten we verder doordenken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden