Tweede Kamer wil dat ouderen gewoon blijven solliciteren

Er zijn zelfs 'inspiratiedagen' voor werkloze 50-plussers, georganiseerd door het UWV. Hier volgen ouderen de sessie 'social media'Beeld Patrick Post

De Tweede Kamer voelt weinig voor een algemeen 'pardon' voor oudere werklozen.

De politiek ziet geen heil in opheffing van de sollicitatieplicht voor 60-plussers, maar enige coulance is nodig. Het streven is dat iedereen betaald werk heeft. "Mensen boven de 55 jaar afschrijven doet onrecht aan hun grote kwaliteiten en waarde voor de samenleving", meent D66. Maar iemand die een paar jaar van de pensioenleeftijd zit, moet je niet achter de broek zitten, meent de PvdA.

Arbeidssocioloog Jan Cremers (Universiteit Tilburg) en het CNV bepleitten gisteren in Trouw afschaffing of in ieder geval versoepeling van de sollicitatieplicht. Oudere werklozen moeten zoeken naar een baan, maar zij worden vaak niet aangenomen. Onthef hen van die vernederende taak of geef werklozen die vrijwilligerswerk doen een vrijstelling van de plicht om op vacatures te reageren, stellen Cremers en het CNV.

De politiek volgt die suggestie niet. "We moeten meer investeren in begeleiding en kansen voor werkzoekende ouderen. Die willen vooral een baan en vinden werkloosheid vreselijk", zegt Steven van Weyenberg, Kamerlid voor D66. "We moeten ons niet neerleggen bij het feit dat oudere werklozen lastig weer een baan krijgen, maar de oorzaken daarvan wegnemen."

Dat is ook het belangrijkste voor Roos Vermeij (PvdA): "Zorg dat ze aan het werk komen." Maar zij meent dat souplesse bij de sollicitatieplicht gerechtvaardigd is. Werklozen die een paar jaar van hun pensionering zitten, zich suf solliciteren en niet aan de slag komen, moet je niet achter de broek zitten. Vermeij: "We moeten wel een beetje normaal doen."

Vermeij bepleit maatwerk: "De ene 60-plusser is de andere niet." En 55-jarigen geen sollicitatieplicht meer geven, dat is te jong, denkt de PvdA. Zelfs GroenLinks is niet voor het loslaten van de sollicitatieplicht. Linda Voortman meent dat gemeenten en het uitkeringsorganisatie UWV meer vrijheid moeten krijgen om ieder geval te beoordelen.

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid stelde drie weken geleden ex-voetballer John de Wolf aan als 'boegbeeld'. Hij moet bij werkgevers vooroordelen over oudere werknemers wegnemen. Asscher komt nog dit voorjaar met een 'actieplan' om de werkloosheid onder 50-plussers te bestrijden. Hij hoort vaak over 'de frustratie van het vele brieven schrijven en vervolgens korte afwijzingen ontvangen', zei hij onlangs. De PvdA vroeg eerder aan de minister hoe hij denkt over de sollicitatieplicht voor 60-plussers. Asscher moet daar nog op reageren. Zijn plan, zegt Asscher, zal 'ambitieus' en 'zonder taboes' zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden