Tweede Kamer: 'Stop subsidie voor anti-abortusclub Siriz'

In 2013 protesteerde de organisatie 'Schreeuw om Leven' met plastic foetussen tegen de vestiging van een abortuskliniek. Beeld ANP
In 2013 protesteerde de organisatie 'Schreeuw om Leven' met plastic foetussen tegen de vestiging van een abortuskliniek.Beeld ANP

Het kabinet moet de subsidie aan Siriz­­, een stichting die hulp verleent aan ongewenst zwangere vrouwen, stopzetten. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, zo meldt tv-programma ‘EenVandaag’.

Marten van de Wier

Siriz komt voort uit VBOK, de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind, die het aantal abortussen in Nederland wil verminderen. Op de eigen website schrijft Siriz dat haar medewerkers de overtuiging hebben ‘dat het ongeboren leven vanaf het begin recht heeft om zich verder te ontwikkelen en ter wereld te komen’. De organisatie schrijft ook dat het de eigen keuze van de aanstaande ouders respecteert.

Aansturen op abortus

Siriz begeleidt ongewenst zwangere vrouwen onder andere in chats en persoonlijke ‘keuzehulpgesprekken’ bij de beslissing over het al dan niet voldragen van een zwangerschap.

De organisatie kwam onder vuur na een publicatie in weekblad de Groene Amsterdammer. Dat blad voerde undercover chatgesprekken met Siriz, waarin volgens deskundigen te veel werd gestuurd op mogelijk schuldgevoel en spijt na een abortus.

Siriz kreeg dit jaar 1,7 miljoen euro subsidie voor haar hulpverlening. Ook verschillende GGD’s en het FIOM krijgen geld voor hulp aan ongewenst zwangere vrouwen. Volgens ‘EenVandaag’ willen Tweede Kamerleden van VVD, D66, GroenLinks, PvdA, SP en PVV nu dat de geldkraan voor Siriz dichtgaat. De PvdA en GroenLinks willen daarvoor een amendement indienen bij de behandeling van de begroting van het ministerie van volksgezondheid.

Siriz ontkent te sturen in gesprekken. Haar hulpverleners zijn gediplomeerde maatschappelijk werkers die zich moeten houden aan de beroepscode, zo zegt de organisatie. Wel zegt Siriz het ongeboren kind ‘een plek te geven’ in de gesprekken, door te vragen hoe de moeder zich de zwangerschap voorstelt.

Lees ook:

Opinie:"Pro-life kan haar moraal niet zomaar aan anderen opleggen

Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, vindt het immoreel dat in ons welvarende land de mogelijkheid op een fatsoenlijke abortus financieel, moreel en praktisch onder druk staat.

Opinie: Abortuslobby ontneemt het kind het recht op zelfbeschikking

Kees van Helden, de directeur van de stichting Schreeuw om Leven, reageert op het betoog van Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond. Zij vindt het immoreel dat in ons welvarende land de mogelijkheid op een fatsoenlijke abortus onder druk staat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden