Tweede Kamer steunt 'nee, tenzij' over nieuwe leningen aan Griekenland
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het standpunt van Minister Jan Kees de Jager van Financiën over Griekenland. Gedoogpartij PVV is fel tegen welke steun dan ook aan de Grieken. 'De minister doet aan bangmakerij en doemscenario's.'
De Jager is vandaag naar Brussel vertrokken om daar verder te praten over een nieuwe lening aan de Grieken.'Ik ga naar Brussel met de boodschap dat het Nederlands parlement onder bepaalde hele strenge voorwaarden in meerderheid kan instemmen met een nieuw programma voor Griekenland. Maar die voorwaarden zijn nog niet ingevuld. Dat betekent dat het dus echt afhankelijk is van de onderhandelingen met Griekenland of Nederland straks kan instemmen', aldus De Jager.
De Jager waarschuwde eerder in een brief dat als Athene aan haar lot wordt overgelaten, Nederland vele tientallen miljarden euro's schade kan oplopen. Stoppen met steun is domweg te riskant, stelt De Jager. Griekenland zal failliet gaan en het geleende geld niet meer terugbetalen, banken zullen omvallen, de handel zal grote klappen krijgen en de stabiliteit van de euro komt in gevaar.
Gedoogpartij PVV heeft in het debat vandaag over steun aan Griekenland flink uitgehaald naar De Jager van Financiën. De PVV is fel tegen welke steun dan ook aan de Grieken en vindt dat ze uit de eurozone moeten worden gezet. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar het IMF, de EU en minister De Jager doen dat constant, zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck. 'Het lijkt wel of ze er lol in hebben. Volgens Van Dijck hebben Nederlandse banken in totaal 3,7 miljard euro uitstaan in Griekenland. Hij bestrijdt de schade van vele tientallen miljarden euro's die De Jager voorspelt als Griekenland omvalt en landen als Ierland, Portugal en mogelijk Spanje meetrekt. 'De minister doet aan bangmakerij en doemscenario's.'
PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk steunt de inzet van De Jager om Griekenland strenge eisen op te leggen om de financiële situatie te verbeteren en om private investeerders als banken bij te laten dragen. Net als het kabinet voorziet de PvdA grote financiële gevolgen als Griekenland aan zijn lot wordt overgelaten. Plasterk eist wel dat het parlement de precieze financiële consequenties voor Nederland te zien krijgt, voordat De Jager in Europa definitief instemt met de hulp.
Volgens de PvdA'er is het kabinet te optimistisch over het resultaat van de steun aan Griekenland. 'De minister zegt: We krijgen iedere euro terug, met rente. Ik deel die taxatie niet', aldus Plasterk. Hij verwacht dat er een moment zal komen dat er verliezen zullen moeten worden genomen. De PvdA'er denkt dat er 'Op enigerlei wijze' in het steunpakket voor de Grieken sprake zal zijn van het afwaarderen van schulden.
De SP en de ChristenUnie vinden opnieuw geld pompen in Griekenland een heilloze weg en bepleiten het afwaarderen van de Griekse schulden. De ChristenUnie staat nog wel voor het doorlopen van de 110 miljard euro aan leningen die vorig jaar mei zijn toegezegd.
Coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen D66 en GroenLinks steunen De Jager dat hulp aan Griekenland onder strikte voorwaarden nodig is. Ze vrezen de grote financiële gevolgen voor Nederland en Europa als Griekenland failliet zou gaan en zien geen ander alternatief dan opnieuw te hulp schieten. VVD-Kamerlid Mark Harbers sprak dinsdag over het kiezen tussen twee kwaden. 'Niemand zit op steun aan Griekenland te wachten.' Hij vindt praten over het afwaarderen van de Griekse schulden 'volstrekt ontijdig'. 'Dan zouden de Grieken met de schrik vrijkomen en dat gebeurt op kosten van andere landen.'
In Brussel wordt gesproken over een nieuwe lening aan Athene van tussen de 80 en 120 miljard euro, bovenop de lening van 110 miljard die vorig jaar mei is toegezegd. De ministers van Financiën van de eurolanden praten vanmiddag in Brussel weer over de financiële redding van Griekenland. De eurolanden willen volgende week een knoop doorhakken hierover.